- Home
- Externe
- (01.10.2020, 15:58)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boris Johnson, noi explicaţii pentru modificarea Acordului privind retragerea Marii Britanii din UE, după ce Bruxelles-ul a lansat o procedură de sancţionare a ţării
- UE a lansat o procedură de sancţionare a Marii Britanii din cauza nerespectării Acordului Brexit.
- Guvernul britanic susţine că planul de modificare a Acordului Brexit are rolul uniformizării reglementărilor comerciale în toate regiunile Marii Britanii.
- Cazul ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie, iar tranziţia post-Brexit s-ar putea încheia fără niciun acord.
Urmărește
2120 afișări
Profimedia
Guvernul Boris Johnson a încercat să justifice, joi, planul de modificare a Acordului privind retragerea din Uniunea Europeană, în contextul în care Bruxellesul a lansat o procedură de sancţionare a Marii Britanii, criza riscând să conducă la încheierea fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.
Uniunea Europeană a anunţat joi dimineaţă că a iniţiat o procedură formală împotriva Marii Britanii, din cauza iniţiativei Guvernului Boris Johnson de modificare a unor clauze ale Acordului Brexit, semnat deja cu UE. Cazul ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie, în contextul în care Marea Britanie este încă în tranziţia post-Brexit.
"I-am invitat pe colegii britanici să înlăture până la sfârşitul lunii septembrie aspectele problematice ale Proiectului privind Piaţa Internă. Termenul-limită a expirat ieri. Noi ne respectăm angajamentele", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, conform agenţiei de presă Reuters.
Iniţiativa Bruxellesului intervine în contextul în care negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit sunt în impas.
Marea Britanie are acum termenul legal de o lună pentru a răspunde solicitărilor UE.
"Marea Britanie a explicat destul de clar motivele iniţiativei" de modificare a Acordului Brexit, a reacţionat Guvernul de la Londra. "Vom răspunde notificării în termenul legal", a subliniat oficialul citat, argumentând că iniţiativa legală are rolul uniformizării reglementărilor comerciale în toate regiunile Marii Britanii, inclusiv în Irlanda de Nord, care are un statut special în Acordul Brexit.
Camera Comunelor a aprobat deja controversatul proiect de lege, dar este necesar şi acordul Camerei Lorzilor.
Negociatorul UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a atras atenţia că Acordul retragerii Marii Britanii din UE "este rezultatul unor lungi negocieri şi este singurul mod de protejare a Acordului de pace din Vinerea Mare, de garantare a păcii şi stabilităţii pe Insula Irlanda".
Pe fondul amplificării tensiunilor, valoarea lirei sterline a scăzut cu 0,6% în raport cu euro şi dolarul. "Pare mai probabil scenariul încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord", afirmă Neil Jones, analist la grupul financiar Mizuho.
Charles Michel a criticat dur Brexit: Marea Britanie face parte din "arcul de instabilitate" din jurul UE
Decizia Marii Britanii de retragere din Uniunea Europeană se înscrie în "arcul de instabilitate din jurul Blocului comunitar, a acuzat, luni, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, afirmând că britanicii au o dilemă privind modelul social. "În jurul nostru s-a dezvoltat un arc de instabilitate", a declarat Charles Michel într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Institutul Bruegel (Laboratorul Economic European şi Global de la Bruxelles). "La vest s-a produs Brexit. Rezultatul a zdruncinat Uniunea Europeană. Această opţiune în materie de suveranitate naţională a fost simţită ca un eşec al construcţiei europene. Însă adevărul este că britanicii se confruntă cu o dilemă. Ce model de societate vor?", a subliniat Charles Michel, potrivit agenţiei Reuters.
Germania şi Franţa au criticat dur atitudinea Marii Britanii, îndemnând Guvernul Boris Johnson să înceteze "jocurile" în negocierile privind viitoarele relaţii şi avertizând că nu vor ceda "intimidărilor". Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să accelereze negocierile pe tema viitoarelor relaţii bilaterale, dar încheierea tranziţiei post-Brexit fără niciun acord nu este exclusă, a avertizat, la rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.
Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10