Boris Johnson se retrage din funcţia de premier al Marii Britanii. Liz Truss preia ştafeta

Boris Johnson şi-a dat marţi demisia din funcţia de prim-ministru britanic, punând capăt unui mandat tumultuos de trei ani şi lăsându-i succesoarei sale, Liz Truss, o listă impresionantă de probleme de rezolvat, scrie Reuters.

Urmărește
358 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson se retrage din funcţia de premier al Marii Britanii. Liz Truss preia ştafeta

Johnson, care a fost forţat să părăsească funcţia de propriul Partid Conservator din cauza unei serii de scandaluri, a îndemnat ţara să îl susţină pe succesorul său.

După ce a ţinut un discurs de adio în faţa Downing Street, el a părăsit Londra pentru a se deplasa în Scoţia şi a-şi prezenta demisia reginei Elisabeta. De asemenea, Truss se va deplasa la castelul monarhului din nord-estul Scoţiei, unde i se va cere să formeze un guvern.

Truss, în vârstă de 47 de ani, are sarcina de a conduce Marea Britanie sub ameninţarea unei recesiuni prelungite iminente şi a unei crize energetice care ameninţă finanţele a milioane de gospodării şi întreprinderi.

Planul ei de a stimula economia prin reduceri de taxe, oferind în acelaşi timp zeci de miliarde de lire sterline pentru a limita costurile energetice, a zguduit deja puternic pieţele financiare, determinând investitorii să scadă lira sterlină şi obligaţiunile de stat.

"Asta este, oameni buni", a spus Johnson în discursul său. "Ceea ce le spun colegilor mei conservatori, este timpul ca politica să se termine, oameni buni. Este timpul ca noi toţi să o susţinem pe Liz Truss, echipa ei şi programul ei".

Truss va fi al patrulea prim-ministru conservator în şase ani. Ea se confruntă cu cea mai recentă criză care a lovit Marea Britanie cu o mână politică mai slabă decât mulţi dintre predecesorii săi, după ce l-a învins pe rivalul Rishi Sunak într-un vot al membrilor Partidului Conservator cu o marjă mai strânsă decât estimările, şi cu mai mulţi dintre parlamentarii săi susţinându-l iniţial pe rivalul său.

Ea a promis că va lua "măsuri îndrăzneţe" pentru a ajuta ţara să treacă prin vremuri grele, inclusiv reducerea impozitelor, în ciuda avertismentului că acest lucru ar exacerba rata inflaţiei din Marea Britanie, care, cu 10,1%, este deja cea mai mare dintre toate economiile de top.

Johnson, care a luptat pentru a rămâne în funcţie până la sfârşit, şi-a folosit discursul de plecare pentru a evidenţia succesele sale, inclusiv cu un program de vaccinare timpurie în timpul pandemiei de coronavirus şi cu sprijinul său pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei.

El a enumerat, de asemenea, finalizarea Brexitului ca fiind una dintre principalele sale realizări, deşi sondajele arată acum că majoritatea oamenilor cred că ieşirea din Uniunea Europeană a fost o greşeală. Truss are o abordare bătăioasă faţă de Bruxelles, care ar putea duce în cele din urmă la un război comercial.

Discursul lui Johnson a fost plin de bombăneli şi glume caracteristice unui om iubit cândva de o mare parte a publicului britanic, dar şi detestat de mulţi. El a refuzat să arate vreo remuşcare în legătură cu scandalurile care l-au doborât, inclusiv "Partygate", o serie de petreceri în Downing Street în timp ce ţara se afla în izolare, pentru care a fost amendat de poliţie.

După ce a refuzat să excludă o revenire la funcţia supremă într-o zi, el a indicat, de asemenea, că este încă rănit de natura plecării sale.

"Torţa va fi în sfârşit transmisă unui nou lider conservator", a spus el. "Bastonul va fi predat în ceea ce s-a dovedit în mod neaşteptat a fi o cursă de ştafetă. Au schimbat regulile la jumătatea drumului, dar nu mai contează asta acum".

Marea Britanie, aflată sub guvernare conservatoare din 2010, a trecut de la o criză la alta în ultimii ani, iar acum există perspectiva unei recesiuni lungi şi a unor noi creşteri ale inflaţiei, plus o lira sterlină slăbită.

Cea mai presantă problemă este urgenţa energetică, care ar putea dura câţiva ani, putând secătui economiile gospodăriilor şi viitorul întreprinderilor mai mici, care sunt încă împovărate de împrumuturile din epoca COVID.

Facturile de energie ale gospodăriilor ar trebui să crească cu 80% în octombrie, dar o sursă familiarizată cu situaţia a declarat pentru Reuters că Truss ar putea îngheţa facturile într-un plan care ar putea costa aproape 100 de miliarde de lire sterline, depăşind schema COVID-19.

Nu este clar cum va plăti Marea Britanie pentru acest sprijin şi dacă ar putea implica împrumuturi care să fie rambursate pe parcursul mai multor ani.

De asemenea, finanţele publice ale Marii Britanii rămân împovărate de uriaşa campanie de cheltuieli pentru coronavirus a guvernului. Datoria publică ca procent din producţia economică nu este departe de 100%, în creştere de la aproximativ 80% înainte de pandemie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici