Înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, e nemulţumit că Rusia oferă cereale ieftine Africii şi vrea reactivarea Acordului cu Ucraina

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a denunţat, joi, planul Rusiei de a furniza alimente ieftine unor state africane, susţinând că Moscova ar vrea să creeze "noi dependenţe" şi cerând reactivarea Acordului cu Ucraina.

Urmărește
2442 afișări
Imaginea articolului Înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, e nemulţumit că Rusia oferă cereale ieftine Africii şi vrea reactivarea Acordului cu Ucraina

Borrell e nemulţumit că Rusia oferă cereale ieftine Africii şi vrea reactivarea Acordului cu Ucraina

Uniunea Europeană îndeamnă Grupul naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20) să forţeze Rusia să revină în Acordul cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră. Rusia a suspendat, la jumătatea lunii iulie, aplicarea Acordului cu Ucraina, garantat de Turcia şi de Naţiunile Unite. Moscova ceruse facilitarea exporturilor de cereale şi fertilizatori din Rusia, precum şi reintegrarea Băncii Agricole ruse (Roselhozbank) în sistemul internaţional, dar nu s-a ajuns la niciun acord.

La summitul Rusia-Africa, desfăşurat săptămâna trecută în Sankt-Petersburg, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va onora propriile contracte privind livrări de cereale în state africane, inclusiv prin aprovizionări din raţiuni umanitare în statele foarte sărace.

Însă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, susţine că Rusia vrea să creeze "noi dependenţe". "În timp ce lumea se confruntă cu întreruperea aprovizionării şi cu creşterea preţurilor, Rusia se apropie de ţări vulnerabile cu oferte bilaterale privind livrări de cereale la preţuri mici, pretinzând că rezolvă o problemă pe care a creat-o ea însăşi. Este vorba de o politică cinică prin care alimentele sunt utilizate deliberat ca armă pentru crearea de noi dependenţe, exacerbând vulnerabilităţile economice şi nesiguranţa alimentară la nivel mondial", afirmă Borrell, potrivit agenţiei ANSA, într-o scrisoare trimisă Grupului G20.

"Aş vrea să vă cer sprijinul pentru a îndemna Rusia să reia negocierile şi pentru a înceta să atace infrastructura agricolă a Ucrainei", a adăugat Borrell, citat de cotidianul Le Monde, referindu-se la atacurile armatei ruse asupra unor porturi ucrainene de pe Dunăre.

Rusia respinge criticile lui Josep Borrell

"Situaţia nu este aşa cum este prezentată. Rusia a fost şi rămâne, chiar cu problemele cunoscute, un furnizor de încredere şi îşi respectă obligaţiile contractuale", a reacţionat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Anterior, Peskov a afirmat miercuri, potrivit agenţiei Reuters, că Rusia este dispusă să revină la implementarea Acordului cu Ucraina privind transporturile de cereale pe Marea Neagră atunci când vor fi îndeplinite condiţiile solicitate, referitoare la posibilitatea de a fi exportate şi produse agricole ruseşti. Subiectul a fost abordat, miercuri, într-o conversaţie telefonică, de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu omologul său din Turcia, Recep Tayyip Erdogan. Potrivit Kremlinului, Putin a cerut Turciei să faciliteze exporturile ruse de cereale spre Africa şi Orientul Mijlociu, fără a asuma angajamentul reactivării Acordului cu Ucraina.

Franţa a condamnat atitudinea Rusiei, acuzând Moscova că generează "deliberat" riscuri asupra securităţii alimentare internaţionale prin condiţiile impuse pentru reactivarea Acordului exporturilor de cereale pe Marea Neagră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici