Borrell va merge la Hanoi pentru a discuta despre stimularea cooperării între UE şi Vietnam

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, va vizita Vietnamul săptămâna viitoare pentru a discuta despre modalităţile de stimulare a cooperării cu ţara din Asia de Sud-Est în domenii precum securitatea şi dezvoltarea durabilă, a declarat ambasadorul UE la Hanoi, citat de Reuters.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Borrell va merge la Hanoi pentru a discuta despre stimularea cooperării între UE şi Vietnam

Vietnamul este un partener comercial important pentru Uniunea Europeană (UE), atrăgând atenţia puterilor globale deoarece beneficiază de schimbările din lanţurile de aprovizionare ale multinaţionalelor cauzate de tensiunile tot mai mari dintre Statele Unite şi China.

În cadrul unei vizite planificate pentru perioada 29-31 iulie, Borrell va discuta cu autorităţile vietnameze „cum să consolidăm în continuare cooperarea UE-Vietnam în domenii-cheie pentru dezvoltarea noastră viitoare durabilă şi securitatea reciprocă”, a declarat ambasadorul UE Julien Guerrier pentru Reuters.

UE şi Vietnamul au un acord de liber schimb în vigoare din 2020, care a transformat centrul industrial asiatic în principalul partener comercial al UE în Asia de Sud-Est pentru bunuri.

Mai multe companii din UE au făcut investiţii importante în această ţară, inclusiv gigantul german în domeniul ingineriei Bosch, producătorul danez de jucării Lego, grupul farmaceutic francez Sanofi şi producătorul italian de motociclete Piaggio. Producătorul de încălţăminte Adidas are zeci de furnizori în Vietnam.

Hanoi a semnat, de asemenea, un Parteneriat pentru o tranziţie energetică corectă cu ţările occidentale şi din Grupul celor Şapte (G7), în temeiul căruia este eligibil să primească miliarde de dolari din fonduri UE pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune şi pentru a stimula energiile regenerabile.

Cu toate acestea, diviziunile persistă în ceea ce priveşte drepturile omului şi politica externă. Abţinerea Vietnamului de a condamna escaladarea militară a Rusiei în Ucraina este considerată în unele capitale ale UE drept o poziţie prea apropiată de Moscova.

Amânarea de către Vietnam, în mai, a unei vizite la Hanoi a trimisului special pentru punerea în aplicare a sancţiunilor UE, David O'Sullivan, a atras critici explicite din partea UE, deoarece a fost considerată o favoare pentru Rusia.

Borrell, care se află la sfârşitul mandatului său de cinci ani, se va asigura că „iritările sunt rezolvate”, a declarat ambasadorul UE Guerrier, menţionând că vizita lui O'Sullivan este acum planificată pentru luna septembrie.

Borrell va vizita Vietnamul după ce va participa la o reuniune în Laos a miniştrilor afacerilor externe ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Din septembrie, Hanoi a găzduit vizite de stat ale preşedintelui american Joe Biden, liderului chinez Xi Jinping şi preşedintelui rus Vladimir Putin. Niciun preşedinte al Comisiei Europene nu a mai vizitat Vietnamul în ultimii zece ani, de când Jose Manuel Barroso s-a deplasat în această ţară în august 2014.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici