Bosnia comemorează victimele genocidului de la Srebreniţa - VIDEO, GALERIE FOTO

Musulmanii bosniaci comemorează, sâmbătă, cea de-a paisprezecea aniversare a genocidului de la Srebreniţa, în contextul în care izolarea faţă de comunitatea sârbă este mai profundă ca niciodată de la sfârşitul conflictului interetnic din perioada 1992 - 1995.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Bosnia comemorează victimele genocidului de la Srebreniţa - VIDEO, GALERIE FOTO

Bosnia comemorează victimele genocidului de la Srebreniţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Mai multe zeci de mii de persoane ar urma să asiste la ceremoniile care se vor desfăşura la Potocari, în apropiere de Srebreniţa (Bosnia centrală), un memorial ridicat în 2002, unde se află rămăşiţele celor aproximativ 3.200 de victime identificate după ce au fost exhumate din circa 70 de gropi comune descoperite în această regiune.

Ceremoniile vor include şi funeraliile a aproximativ 500 de trupuri identificate ulterior.

La Srebreniţa, unde a avut loc cel mai mare masacru din Europa de după cel de-al II-lea Război Mondial, aproximativ 8.000 de bărbaţi şi tineri au fost ucişi în doar câteva zile, în iulie 1995, de forţele sârbe bosniace care au ocupat enclava musulmană aflată atunci sub protecţia ONU.

Masacrul, calificat drept genocid de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie şi Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), va fi comemorat şi în Uniunea Europeană, ca urmare a unei rezoluţii adoptate în luna ianuarie de Parlamentul European.

Argumentând că acest "carnagiu" constituie "un simbol al neputinţei comunităţii internaţionale de a interveni în conflict şi a proteja populaţia civilă", deputaţii europeni au recomandat sărbătorirea la data de 11 iulie a unei "zile de comemorare a genocidului de la Srebreniţa, la nivelul UE" şi în Balcani.

În Bosnia însă, divizată pe criterii etnice între sârbi, croaţi şi musulmani, această iniţiativă nu este împărtăşită în unanimitate. Un proiect de lege care prevede o zi de comemorare "în întreaga ţară" a fost blocat, miercuri, în Parlamentul bosniac de deputaţii sârbi-bosniaci.

"Bosnia se confruntă cu cea mai gravă criză politică de după război", apreciază analistul politic Srecko Latal.

"Ceea ce este încurajator deocamdată este că tensiunile politice nu au impact asupra relaţiilor dintre oamenii de rând", dar, a avertizat el, "acestă situaţie s-ar putea schimba".

După sfârşitul războiului, Bosnia a fost divizată în două entităţi, una sârbă şi cealaltă croato-musulmană, unite de instituţii centrale fragile. Srebreniţa fiind situată în regiunea sârbă-bosniacă Republica Srpska (RS), ceremoniile aniversării masacrului sunt considerate ca un eveniment de mare risc.

În fiecare an, circa o mie de poliţişti sunt mobilizaţi pentru a asigura securitatea în timpul ceremoniilor.

Autorităţile sârbe-bosniace au recunoscut în 2004 că forţele sârbe au masacrat circa 8.000 de musulmani din Srebreniţa, dar au condamnat rezoluţia Parlamentului European pe motiv că ceremoniile de comemorare ar trebui să se refere la cei 100.000 de morţi ai conflictului bosniac.

Există doi principali responsabili inculpaţi pentru acest masacru: fostul lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzici şi fostul comandant militar al forţelor sârbe bosniace Ratko Mladici.

Primul a fost arestat în iulie 2008 la Belgrad după 13 ani de fugă şi va fi judecat de TPI pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, în timp ce al doilea este şi acum în libertate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici