El va fi înlocuit de Essam Sharaf, un fost ministru, a adăugat consiliul militar.
Sharaf a fost ministrul Transporturilor din 2002 şi până în 2005. El a fost demis în urma unor divergenţe cu fostul premier Ahmad Nazif.
Sharaf a participat la manifestaţiile din Piaţa Tahrir, în Cairo, de unde a pornit valul de contestare împotriva lui Mubarak, bucurându-se de aprecierea tinerilor care au lansat apelul la revoltă.
Shafik şi Guvernul său au fost numiţi de preşedintele Hosni Mubarak în ultimele sale zile la putere. Preşedintele egiptean a demisionat la 11 februarie, sub presiunea unei revolte populare.
Guvernul său, care între timp a fost remaniat, a fost dur criticat de opozanţi, în special de organizaţii ale tinerilor active în manifestaţiile contra lui Mubarak, din cauza prezenţei în acesta a numeroase figuri din perioada regimului Mubarak.
Shafik, fost militar, a fost, în regimul fostului preşedinte, şi ministru al Aviaţiei.
Într-un mesaj difuzat pe Twitter, după anunţarea plecării lui Shafik, opozantul Mohamed ElBaradei declară că „regimul îndepărtat de la putere s-a prăbuşit o dată cu plecarea lui Mubarak şi a Guvernului lui. Suntem pe drumul cel bun”.
„Îmi exprim sincera apreciere faţă de Consiliul Suprem al Forţelor Armate, care a acceptat cererea poporului”, adaugă fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energeie Atomică (AIEA).
Demisia lui Shafik survine în timp ce ţara este angajată într-o fază de tranziţie politică delicată.
După plecarea lui Mubarak, armata a suspendat Constituţia şi a dizolvat Parlamentul.
Armata a promis reforme democratice, în special o revizuire a Constituţiei, printr-un referendum, urmată de alegeri legislative şi prezidenţiale, în principiu până la sfârşitul lui august, iar în urma tuturor acestora o revenire la o putere civilă.