Prima pagină » Știri externe » Opoziţia libiană cere UE să îi recunoască legitimitatea „cât mai repede posibil”

Opoziţia libiană cere UE să îi recunoască legitimitatea „cât mai repede posibil”

Opoziţia libiană aşteaptă din partea Uniunii Europene să o recunoască drept autoritate legitimă "cât mai repede posibil", a declarat, marţi, unul dintre reprezentanţii săi, într-un discurs în faţa eurodeputaţilor, transmite AFP.
09 mart. 2011, 09:51, Știri externe

Mahmoud Jebril, în vârstă de 59 de ani, înalt oficial din Consiliul naţional de tranziţie constituit de opoziţia colonelului Muammar Kadhafi, le-a cerut europenilor un ajutor militar, economic, umanitar şi medical.

„Recunoaşterea unei instanţe alternative şi legitime, care face obiectul unui consens naţional, este reacţia politică cea mai eficientă pe care Uniunea Europeană o poate avea, aceasta este solicitarea noastră numărul unu”, a declarat opoziţia.

„Vom aprecia mult orice ajutor care va permite poporului libian să încheie cu bine această revoluţie”, a adăugat el, în cursul unei întâlniri cu eurodeputaţii grupului liberal şi democrat – organizată la iniţiativa preşedintelui său, fostul premier belgian Guy Verhofstadt.

Opoziţia libiană are nevoie urgentă de asistenţă economică, din cauza penuriei alimentare care o ameninţă, precum şi de un ajutor umanitar şi medical, pentru „miile” de persoane rănite de la începutul revoltei, (la 15 februarie), a declarat el.

„Dacă ţările europene, într-un gest de susţinere imediată, ar putea anunţa că miile de răniţi vor putea primi îngrijiri medicale în spitalele europene, acest lucru ar însemna mult pentru Libia. Capacitatea spitalelor libiene este foarte, foarte slabă în raport cu nevoile, în ceea ce priveşte îngrijirile medicale urgente. Unii dintre răniţi sunt în stare critică”, a afirmat el.

Pe plan militar, Jebril a susţinut instaurarea unei zone de interdicţie aeriană (care să împiedice puterea să bombardeze populaţia), dar cu condiţia ca măsura să nu fie însoţită de nicio intervenţie străină pe solul libian. În caz contrar, măsura ar fi „contraproductivă”, a subliniat el.

„Istoria libiană trebuie scrisă de mâini libiene. Trebuie paralizată puterea sângeroasă a lui Kadhafi, dar trebuie să ne oferiţi mijloacele prin care să reuşim acest lucru noi înşine”, a adăugat el.

Eurodeputaţii reuniţi în şedinţă plenară urmează să voteze miercuri o rezoluţie consacrată revoltei libiene, în care ar urma să îşi prezinte susţinerea faţă de unele dintre aceste revendicări, în special apelul la o recunoaştere politică a opoziţiei de către UE şi o eventuală zonă de interdicţie aeriană.

Această intervenţie a reprezentanţilor opoziţiei libiene la Strasbourg, la iniţiativa aleşilor liberali, este un afront la adresa Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, care nu a reuşit să intre în contact cu reprezentanţii Consiliului naţional de tranziţie. Numeroşi aleşi europeni denunţă incapacitatea lui Ashton de a-şi asuma mandatul care i s-a încredinţat.

Şefa diplomaţiei europene urmează să participe miercuri la Strasbourg la o dezbatere în legătură cu acest dosar, înainte de summitul european organizat vineri la Bruxelles, şi ea ar urma să aibă întrevederi cu reprezentanţii opoziţiei.

Comisarul european pentru Asistenţă umanitară, Kristalina Gheorghieva, urma să se întâlnească marţi cu aceştia.

Gheorghieva s-a declarat preocupată de evoluţia situaţiei. „Libia este în pragul unui război civil”, a declarat ea, într-un interviu cu AFP.

„Ne-am pregătit pentru ce este mai rău”, a adăugat ea. Uniunea Europeană a mobilizat deja 53 de milioane de euro, între care 30 de milioane din bugetul comunitar, a precizat ea.