- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (26.05.2019, 16:48)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video BREAKING: BEC respinge solicitarea DIASPOREI de prelungire a votului după ora 21.00
Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secţiile de votare din străinătate.
Urmărește
14766 afișări
UPDATE 19.10 Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secţia de votare într-o secţie din Roma.
Decizia BEC vine în urma unei solicitări făcute de preşedintele secţiei de votare 148 din Roma.
„Vă rugăm să aprobaţi prelungirea programului de votare la secţia de votare nr. 148 Academia di Romania în Roma. Preşedinte secţia de votare 148”, potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul BEC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Biroul Electoral Centra invocă două articole din legislaţia în domeniu.
Potrivit articolului 46, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. La sediile secţiilor de votare se afişează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.
De asemenea, BEC aminteşte şi de un articol din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului care prevede că în cazul în care referendumul are loc concomitent cu alegerile europarlamentare, atunci cetăţenii votează la aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval orar şi cu aceleaşi ştampile de vot pe buletine de vot separate.
„În situaţia în care referendumul naţional are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”, arată articolul 15¹ (1) ale legii menţionate.
Decizia instituţiei vine după ce preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilăţeanu a anunţat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.
De asemenea, solicitări pentru prelungirea programului de vot în Diaspora au fost făcute şi de Alianţa USR PLUS, PMP şi PNL.
PNL: BEC are bază legală pentru a prelungi programul de vot în Diaspora până la ora 23:00
Preşedintele PNL Ludovic Orban a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea programului de votare pentru secţiile din străinătate, acesta afirmând că există o bază legală în legea referendumului prin care poate fi prelungit programul de vot de la ora 21:00 la ora 23:00.
"Biroul Electoral Central are bază legală pentru că în legea referendumului era clar că este permis dreptul de vot până la ora 23:00, iar acolo unde există neclarităţi sau prevederi contrare, Biroul Electoral Central are dreptul de a lua decizii clarificatoare, care să permită exercitarea dreptului de vot", a declarat Ludovic Orban
Liderul PNL a solicitat BEC extinderea orei de închidere a secţiilor de vot deoarece persoanele care stau la rând la secţiile din străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot.
"Partidul Naţional Liberal va depune la Biroul Electoral Central o cerere de prelungire a programului de vot, de la ora 21:00 până la ora 23:00. Este clar, că pe analiza numărului de persoane, care pot să voteze pe parcursul unei ore, cetăţenii români care stau la coadă în diaspora, nu au cum să îşi exercite toţi dreptul de vot. Ca atare, obligaţia Biroului Electoral Central este aceea de a interpreta legea, astfel încât să permită exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean român, care intenţionează să voteze", a explicat Orban.
Acesta a mai cerut ca BEC să pună la dispoziţie urne mobile pentru cei care sunt internaţi în spitale.
"Nici până acum nu s-a rezolvat problema dreptului de vot în secţiile de votare pentru cetăţenii români, care sunt internaţi în spitale. Din nou, solicităm preşedinţilor Birourilor Electorale ale secţiilor de votare, care au spitale pe raza secţiei de votare să permită deplasarea urnei mobile în aceste spitale publice, pentru a permite exercitarea dreptului de vot pentru cetăţenii români, care sunt internaţi în spitale şi care au dreptul să voteze şi care şi-au exprimat intenţia de a-şi exprima acest drept de vot", a afirma liderul liberal.
Ludovic Orban mai reclamă că nu există liste suplimentare în toate secţiile de vot.
"Constatăm că în din ce în ce mai multe judeţe şi secţii de votare din diaspora apar probleme. Nu există liste suplimentare şi din această cauză, zeci şi sute de români, care vor să voteze în altă secţie de votare decât în secţia arondată unde domiciliază, nu pot să îşi exercite dreptul de vot. Facem apel la autorităţi să asigure aceste liste electorale suplimentare la nivelul fiecărei secţii de votare pentru că altfel poate fii interpretată absenţa listelor suplimentare, ca o tentativă de împiedicare a exercitării dreptului de vot", susţine Orban.
Potrivit acestuia, există primari care "pun presiune" ca cetăţeni să nu voteze la referendum.
"Continuă prezenţa aleşilor locali, care pun presiune pe cetăţeni să nu voteze la referendum, în Olt în Icoana, în Bistriţa în Lechinţa, în Bihor în Lugaşu de Jos, în tot mai multe localităţi unde ne luptăm, practic, cu primarii PSD-ului sau viceprimarii PSD-ului, care încearcă să-i determine pe cetăţeni în jurul secţiei de votare să nu-şi exercite dreptul de vot la referendum", a conchis Orban.
Solicitarea Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate
Preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilăţeanu a anunţat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.
Atât Alianţa USR-PLUS, cât şi PMP au cerut prelungirea programului de vot pentru ca toţi cetăţenii din Diaspora să poată vota.
La mai multe secţii de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de români aşteptând să-şi exercite dreptul la vot. Cozi s-au format şi în faţa secţiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin şi Regensburg, românii declarându-se nemulţumiţi, pe reţelele de socializare, că aşteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităţilor române.
Preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilăţeanu a anunţat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.
„În condiţiile în care noi am asigurat un număr record de secţii de votare în străinătate, respectiv 441 de secţii de votare, ceea ce reprezintă cu 251 mai multe secţii de votare decât cele din alegerile anterioare europarlamentare din anul 2014, totuşi s-au semnalat unele aglomeraţii la secţiile de votare din Europa, îndeosebi la secţiile de votare din Italia, Spania, în Marea Britanie şi din Germania. S-au luat măsuri pentru suplimentarea birourilor electorale pentru aceste secţii de votare acolo unde s-a putut în sensul de a suplimenta cu operatori sau cu personal care să ajute la fluidizarea acestui proces electoral, de asemenea vrem să transmitem românilor aflaţi în străinătate şi care se plâng că nu ar putea să îşi exprime dreptul de vot până la orele 21:00 că încercăm să luăm legătura”, a afirmat Florentina Vasilăţeanu, într-o conferinţă de presă.
Ea a adăugat că au fost transmise către BEC sesizările venite din Italia în legătură cu prelungirea programului peste ora 21.00 pentru ca un număr cât mai mare de români să poată vota.
„De altfel am şi transmis către BEC sesizările venite de la secţiile de votare din Italia îndeosebi de prelungire a programului peste orele 21:00 în încercarea de a asigura participarea la procesul de vot a unui număr cât mai mare de cetăţeni români. Totodată facem apel la cetăţenii români care stau la cozi la secţiile de votare din străinătate să manifeste un comportament civilizat pe cât posibil, deoarece ne-am confruntat cu un adevărat asalt verbal la toate telefoanele pe care le vedeţi de aici din partea acestora, de multe ori limbajul fiind incalificabil şi facem apel deci la a adopta o atitudine civilizată pentru că noi luăm toate măsurile posibile să asigurăm buna desfăşurare a procesului de vot la toate secţiile de votare”, a explicat preşedintele BESVS.
Vasilăţeanu a mai spus că BESVS nu a făcut o propunere până la ce oră să fie prelungit programul de votare, precizând că acest lucru ar trebui să fie la latitudinea BEC.
„Avem 180.000 la ora 16.00, ora României, care reprezintă cea mai mare prezenţă la un astfel de scrutin, mai mare decât prezenta înregistrată la turul doi la prezidenţiale. Foarte mulţi la Chişinău, Roma, Hamburg, Bruxelles şi Lille. Afluxul acesta foarte mare de alegători care s-au prezentat la urne încercăm să facem faţă pe cât se poate. Aşteptăm încă din partea BEC o decizie, pentru că nu e la latitudinea noastră să luăm decizia de prelungire a programului de vot şi vom vedea. Solicitări am primit îna cest sens. Noi le-am direcţionat către BEC şi vedem ce va decide BEC. Noi nu am făcut o propunere cu privire la o anumită oră. În cazul înc are se va încuviinţa BEC apreciază”, a conchis preşedintele BESVS.
Atât Alianţa USR-PLUS, cât şi PMP au cerut prelungirea programului de vot pentru ca toţi cetăţenii din Diaspora să poată vota.
La mai multe secţii de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de români aşteptând să-şi exercite dreptul la vot. Cozi s-au format şi în faţa secţiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin şi Regensburg, românii declarându-se nemulţumiţi, pe reţelele de socializare, că aşteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităţilor române.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe