- Home
- Externe
- BRUXELLES, (23.10.2019, 00:55)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Donald Tusk recomandă amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru evitarea unui Brexit fără acord / Care sunt următoarele etape
Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, a anunţat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în contextul impasului politic din Marea Britanie, că le va recomanda liderilor Uniunii Europene să aprobe cererea Guvernului Boris Johnson de amânare a Brexit.
Urmărește
3944 afișări
Donald Tusk propune amânarea retragerii Marii Britanii din UE pentru evitarea unui Brexit fără acord
"Ca urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a întrerupe procedura de ratificare a Acordului de retragere din UE şi pentru a evita producerea unui Brexit fără acord, le voi recomanda liderilor celor 27 de state UE să accepte solicitarea de prelungire a negocierilor. În acest sens, voi propune o procedură scrisă", a declarat Donald Tusk prin Twitter.
Donald Tusk a făcut acest anunţ în contextul impasului politic din Marea Britanie.
Premierul Boris Johnson a trimis sâmbătă o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Oficiali guvernamentali de la Londra au declarat pentru BBC News că Boris Johnson a refuzat să semneze scrisoarea formală şi a argumentat că el consideră o greşeală decizia Camerei Comunelor de a amâna producerea Brexit. Potrivit Sky News, Guvernul britanic a cerut amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020, dar Boris Johnson a transmis încă o scrisoare în care îndeamnă Bruxellesul să nu accepte nicio amânare, în cadrul planului său de a-i convinge pe membrii Camerei Comunelor să aprobe urgent Acordul de retragere din UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Procedura Brexit, în impas în Marea Britanie
Premierul Boris Johnson insistă ca Acordul Brexit pe care l-a negociat cu Bruxellesul să fie aprobat urgent de Parlamentul britanic pentru a reuşi să onoreze angajamentul de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie.
Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni. La rândul său, Parlamentul European a anunţat că nu va ratifica Acordul Brexit până când documentul nu va fi aprobat de Camera Comunelor. Pentru a obţine transpunerea rapidă a legislaţiei, Boris Johnson a propus un calendar de proceduri parlamentare de trei zile.
Marţi seară, Camera Comunelor a aprobat în principiu proiectul care prevede transpunerea în legislaţie a Acordului Brexit, dar a respins planul lui Boris Johnson de adoptare a legislaţiei în doar trei zile. Acesta este primul vot în favoarea proiectului de Acord Brexit. Practic, Camera Comunelor s-a pronunţat în favoarea continuării (în a doua lectură) a procedurii de aprobare a Acordului, care va ajunge în Comisiile parlamentare de profil şi ar putea suferi amendamente înainte de votul final. Ulterior, proiectul de acord va ajunge în Camera Lorzilor. Aprobarea definitivă poate avea loc doar după ce ambele Camere parlamentare acceptă o formă unitară şi după ce prevederile aferente tratatului sunt transpuse în legislaţie prin dezbaterea şi votul pe articole.
Boris Johnson avertizase că va retrage proiectul de Acord Brexit şi că va cere alegeri anticipate, dar după eşecul votului privind calendarul a anunţat doar suspendarea procedurii de ratificare. Un oficial de la Downing Street a declarat pentru BBC că Parlamentul "şi-a spulberat ultima şansă".
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (opoziţie), a afirmat că Boris Johnson este "autorul propriului ghinion".
După eşecul din Camera Comunelor, Boris Johnson a declarat, potrivit BBC: "Voi discuta cu statele UE despre intenţiile lor, dar până vor lua o decizie şi până vom lua noi o decizie, eu spun - întrerup procedura de legiferare. Vreau să fie foarte clar: politica noastră rămâne că nu trebuie să amânăm, ci trebuie să ieşim din UE pe 31 octombrie. Între timp, singura direcţie responsabilă este să accelerăm procedurile pentru un rezultat fără acord".
Boris Johnson poate opta pentru alegeri parlamentare anticipate, dar are nevoie de aprobarea Parlamentului. Dacă Parlamentul ar convoca acum alegeri anticipate, scrutinul poate avea loc abia peste cel puţin 25 de zile.
Leo Varadkar, premierul Irlandei, a salutat votul Camerei Comunelor în favoarea continuării procedurii de aplicare a Acordului Brexit, dar a cerut clarificări din partea Londrei. "Este de salutat faptul că membrii Camerei Comunelor s-au pronunţat cu o majoritate clară în favoarea legislaţiei necesare pentru aplicarea Acordului Brexit. Aşteptăm viitoarele evoluţii de la Londra şi Bruxelles şi noii paşi, inclusiv programul de transpunere a legislaţiei şi necesitatea amânării Brexit", a declarat Leo Varadkar.
La rândul său, Comisia Europeană a cerut din nou clarificări din partea Guvernului Boris Johnson privind procedura Brexit. "Comisia Europeană a luat act de rezultatul votului şi aşteaptă ca Guvernul britanic să ne informeze despre viitorii paşi. Preşedintele Consiliului European se consultă cu liderii europeni în legătură cu solicitarea Marii Britanii de amânare a Brexit până pe 31 ianuarie 2020", a declarat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului Uniunii Europene.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Diplomat american: Trump a dorit ca Zelenski să declare public că va investiga compania Burisma
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe