Arlene Foster, premierul provinciei britanice Irlanda de Nord, demisionează, în contextul crizei Brexit

  • Arlene Foster, premierul provinciei britanice Irlanda de Nord şi liderul Partidului Democrat Unionist, demisionează, în contextul crizei Brexit.
  • Demisia intervine în contextul crizei politice care a culminat cu apariţia controalelor vamale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii din cauza Brexit.
  • Arlene Foster: "M-am străduit să conduc partidul şi Irlanda de Nord departe de diviziuni şi spre un drum mai bun".
Urmărește
1005 afișări
Imaginea articolului Arlene Foster, premierul provinciei britanice Irlanda de Nord, demisionează, în contextul crizei Brexit

BREAKING NEWS Arlene Foster, premierul provinciei britanice Irlanda de Nord, demisionează, în contextul crizei Brexit

Arlene Foster, premierul provinciei britanice Irlanda de Nord, a anunţat miercuri după-amiază că va demisiona, în contextul crizei politice care a culminat cu apariţia controalelor la limita administrativă cu restul Marii Britanii din cauza Brexit.

„În urmă cu puţin timp, l-am sunat pe preşedintele partidului pentru a-l informa că intenţionez să demisionez din funcţia de lider al Partidului Democrat Unionist pe 28 mai şi din cea de premier al Irlandei de Nord la sfârşitul lunii iunie", a declarat Arlene Foster.

„Este important să le ofer delegaţilor de partid spaţiu în următoarele săptămâni pentru a face aranjamentele necesare alegerii unui nou lider. Când va fi ales, voi colabora cu noul lider asupra tranziţiei", a precizat Arlene Foster, conform unui comunicat vizualizat de MEDIAFAX.

„M-am străduit să conduc partidul şi Irlanda de Nord departe de diviziuni şi spre un drum mai bun. În Irlanda de Nord sunt oameni cu identitate britanică, alţii sunt irlandezi, alţii nord-irlandezi, alţii sunt o combinaţie între toate trei, iar alţii au identităţi noi sau care continuă să apară. Trebuie să învăţăm cu toţii să fim generoşi unii cu alţii, să convieţuim împreună şi să ne bucurăm împreună de această ţară minunată. Viitorul unionismului şi al Irlandei de Nord nu poate fi găsit în diviziuni, va fi găsit doar în convieţuirea în acest spaţiu pe care suntem cu toţii privilegiaţi să îl numim «acasă»", a subliniat Arlene Foster.

În ultimele zile, membri ai Parlamentului regional nord-irlandez, membri ai Parlamentului de la Londra reprezentând circumscripţii electorale nord-irlandeze şi membri ai Partidului Democrat Unionist (DUP) i-au cerut premierului Arlene Foster să demisioneze.

Demisia intervine în contextul tensiunilor politice şi violenţelor izbucnite în Irlanda de Nord din cauza apariţiei controalelor vamale la limita administrativă cu celelalte provincii britanice în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În afară de întreruperea circulaţiei mărfurilor, criza are un puternic impact politic şi identitar în Irlanda de Nord. Arlene Foster s-a opus permanent producerii unui "Brexit dur", pledând pentru un "plan funcţional".

În ultimele luni s-au înregistrat violenţe în numeroase zone din Irlanda de Nord, în special în comunităţile prounioniste Newtownabbey şi Carrickfergus, situate în comitatul Antrim, dar şi în zona Newtownabbey, la periferia oraşului Belfast, şi în Derry/Londonderry.

Tensiunile s-au amplificat în Irlanda de Nord din cauza controalelor vamale impuse la limita administrativă cu restul Marii Britanii în virtutea unui protocol al Acordului Brexit. Starea de nemulţumire s-a accentuat în contextul în care autorităţile au decis să nu pună sub acuzare zeci de politicieni din cadrul partidului prorepublican Sinn Fein care au participat la o înmormântare în pofida restricţiilor antiepidemice. Partidele unioniste au cerut demisia directorului Poliţiei din Irlanda de Nord, Simon Byrne, argumentând că a pierdut încrederea comunităţilor.

Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici