Breivik: Nu voi face apel dacă voi fi declarat responsabil penal

Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane, anul trecut, în Norvegia, a afirmat joi că nu va face apel dacă va fi declarat responsabil din punct de vedere penal, aşa cum vrea, chiar dacă acest lucru i-ar aduce o pedeapsă grea cu închisoarea.

Urmărește
160 afișări
Imaginea articolului Breivik: Nu voi face apel dacă voi fi declarat responsabil penal

Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există niciun motiv să fac apel dacă sunt declarat responsabil", a precizat extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, care vrea să fie declarat sănătos din punct de vedere psihic pentru ca ideologia sa să nu fie invalidată. 

"Nu există niciun motiv să fac apel, dacă sunt declarat responsabil", a declarat extremistul de dreapta în faţa tribunalului din Oslo.

Breivik, care se doreşte un "cruciat care luptă împotriva invaziei musulmane" şi a multiculturalismului în Europa, ţine neapărat să fie găsit sănătos din punct de vedere psihic, pentru a nu-şi vedea ideologia invalidată de un diagnostic de demenţă.

În cea de a douăzeci şi patra zi a unui proces care, porivit mărturiei sale, ar trebui să îi servească drept o tribună ideologică, acuzatul a apreciat că a reuşit să îşi difuzeze ideile suficient de mult.

"Comentariile mele nu au fost transmise la televizor, dar, cel puţin transcrierea lor a fost difuzată", a declarat el.

Sănătatea mentală a lui Breivik, care recunoaşte faptele ce-i sunt reproşate, dar care refuză să pledeze vinovat, face obiectul procesului în curs.

Extremistul, în vârstă de 33 de ani, a fost declarat psihotic şi, ca atare, iresponsabil din punct de vedere penal, de către o primă expertiză psihiatrică oficială, efectuată anul trecut, dar care a fost infirmată, ulterior, de o contraexpertiză, care a conchis că acesta este suficient de sănătos psihic pentru a putea răspunde pentru actele sale.

Pe 22 iulie, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, deschizând focul asupra tinerilor laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe Insula Utoya. Anterior, el a ucis alte opt persoane la Oslo, detonând o bombă lângă sediul Guvernului norvegian.

Însă, în cele din urmă, cei cinci judecători sunt cei care se vor pronunţa asupra sănătăţii sale mentale, într-un verdict aşteptat în iulie.

Pentru a lua o hotărâre, ei vor putea să se sprijine pe explicaţiile autorilor evaluărilor oficiale, chemaţi să depună mărturie la jumătatea lui iunie, dar şi ale altor specialişti în psihhiatrie.

"Problema efectuării sau nu a unei acţiuni în apel se află, deci, în mâinile judecătorilor", a eclarat Breivik joi, într-o invitaţie implicită, adresată Curţii, de a-l declara sănătos psihic.

În cursul unei scurte intervenţii, el a dat explicaţii asupra aparentei sale lipse de reacţie în timp ce ascultă mărturiile, adesea mişcătoare, ale supravieţuitorilor măcelului de pe Utoya.

"S-a spus că nu arăt nicio emoţie la tribunal, dar este cazul să se noteze că utilizez multă energie pentru aceasta", a precizat extremistul, adăugând că, în realitate, este "aproape rănit mental" de aceste mărturii.

La începutul procesului, Breivik a explicat că s-a antrenat îndelung pentru a îşi stăpâni emoţiile, atât în vederea comiterii atacurilor sale "atroce dar necesare", cât şi pentru a putea să ofere explicaţii fără să se "prăbuşească mental".

Dacă este găsit iresponsabil penal, el riscă internarea pe viaţă într-o instituţie psihiatrică. În cazul în care este găsit responsabil, acesta riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care poate fi prelungită atât timp cât este considerat periculos.

Avocatul său, Geir Lippestad, a confirmat că clientul său a spus că nu vrea să facă apel, dar a lăsat să plutească unele îndoieli în acest sens.

"Este efectiv ceea ce spune", a declarat Lippestad pentru AFP. "Dar trebuie să vedem dacă este şi ceea ce va face", a adăugat avocatul.

Această evoluţie apare în contextul în care calitatea celor două expertize psihiatrice oficiale este pusă în dezbatere.

Prima, care a conchis, în noiembrie 2011, că Breivik suferea de "schizofrenie paranoidă", a fost validată fără probleme de către o Comisie medico-legală însărcinată să verifice calitatea expertizelor psihiatrice judiciare.

Însă concluziile acesteia au provocat proteste, obligând justiţia să dispună efectuarea unei contraexpertize.

Aceasta a conchis, în aprilie, că Breivik nu prezenta niciun semn de psihoză, iar Comisia medico-legală a emis un aviz foarte ambiguu asupra calităţii acesteia.

Joi, tribunalul din Oslo a cerut în mod oficial acestei Comisii să îşi clarifice poziţia până pe 1 iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici