- Home
- Externe
- (13.12.2020, 19:24)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BREXIT: Marea Britanie a pregătit măsuri pentru eşecul negocierilor cu UE. Boris Johnson: "Cel mai probabil scenariu"
- Marea Britanie şi Uniunea Europeană au pregătit măsuri de urgenţă pentru scenariul încheierii fără acord a tranziţiei post-Brexit
- Boris Johnson: "Cel mai probabil" scenariu este încheierea fără acord a tranziţiei post-Brexit
- "Sunt probleme foarte, foarte dificile care separă acum Marea Britanie de UE", a subliniat Boris Johnson
Urmărește
6509 afișări
BREXIT: Marea Britanie a pregătit măsuri pentru eşecul negocierilor cu UE. Boris Johnson: "Cel mai probabil"
Încheierea tranziţiei post-Brexit fără acord este "cel mai probabil" scenariu, a afirmat, duminică după-amiază, premierul britanic, Boris Johnson, iar Marea Britanie a pregătit deja măsuri de urgenţă.
Negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema configurării viitoarelor relaţii bilaterale sunt în impas. Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că a stabilit duminică împreună cu premierul britanic, Boris Johnson, continuarea negocierilor, în speranţa obţinerii unui acord. "Am avut o discuţie utilă cu Boris Johnson în această dimineaţă. Am stabilit că negocierile vor continua", a afirmat Ursula von der Leyen, prin Twitter.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Însă negocierile nu pot continua prea mult timp, în contextul în care tranziţia post-Brexit expiră pe 1 ianuarie 2021, iar Boris Johnson nu vrea prelungirea acesteia. Chiar dacă ar ajunge la un acord în următoarele zile, noul tratat va trebui ratificat urgent de Parlamentul European, de parlamentele celor 27 de state membre UE şi de cel britanic.
"După cum stau lucrurile, mi-e teamă că încă avem poziţii foarte distanţate în chestiuni centrale. Cel mai probabil lucru acum este să ne pregătim de termenii Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)", adică de situaţia lipsei unui acord, a declarat Boris Johnson, conform Sky News.
Întrebat dacă s-au înregistrat progrese, dat fiind că Ursula von der Leyen ar fi sugerat acest lucru prin continuarea negocierilor, Boris Johnson a răspuns: "Dacă Ursula este optimistă, este minunat. Dar, din ce văd eu, sunt probleme foarte, foarte dificile care separă acum Marea Britanie de UE", a precizat premierul britanic.
Principalele disensiuni se referă la menţinerea standardelor egale după încheierea tranziţiei post-Brexit, la normele de guvernare şi la cotele de pescuit.
Încheierea tranziţiei post-Brexit fără niciun acord ar afecta în totalitate relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, cu impact puternic asupra transporturilor şi schimburilor comerciale.
În acest context, Guvernul de la Londra a prezentat o serie de măsuri de urgenţă. Poliţia de frontieră britanică va mobiliza 900 de agenţi suplimentari de la 1 ianuarie, iar încă 1.100 din martie. "Aşa cum se întâmplă în cazurile de schimbări majore, fie că va fi ori nu un acord, vor fi provocări şi obstacole care trebuie depăşite. Vor fi noi reguli pentru cei care călătoresc şi pentru companii, asta se va întâmpla în cazul unui acord, dar şi în lipsa acestuia", a declarat un oficial guvernamental britanic.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat iniţiativa Marii Britanii de mobilizare a unor nave militare pentru protejarea zonelor de pescuit, îndemnând Guvernul de la Londra să menţină calmul chiar dacă vor eşua negocierile post-Brexit. "Vreau să le spun britanicilor: «Staţi calmi!», chiar dacă este sfârşitul negocierilor, trebuie să ne păstrăm calmul. Marea Britanie şi Europa sunt prietene, partenere, aliate", a declarat Charles Michel, pentru postul FranceInter.
Charles Michel a reacţionat astfel la informaţiile potrivit cărora Guvernul Boris Johnson va mobiliza nave militare, începând din 1 ianuarie 2021, pentru blocarea incursiunilor ambarcaţiunilor europene de pescuit în apele teritoriale britanice, în cazul încheierii fără acord a tranziţiei post-Brexit. Conform unor surse citate de cotidianul The Guardian, vor fi mobilizate patru nave militare care vor putea opri şi inspecta toate ambarcaţiunile de pescuit din state UE în zona economică exclusivă a Marii Britanii.
La rândul său, Uniunea Europeană a prezentat, joi, o serie de măsuri de urgenţă pentru menţinerea legăturilor de transport cu Marea Britanie pe o durată limitată în scenariul expirării fără acord a tranziţiei post-Brexit. "Comisia Europeană a prezentat astăzi o serie de măsuri punctuale de urgenţă care să asigure legăturile de bază la nivel aerian şi rutier între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, precum şi pentru a permite accesul pe bază de reciprocitate în zone de pescuit pentru ambarcaţiunile din UE şi Marea Britanie. Scopul acestor măsuri de urgenţă este de a acoperi perioada în care nu va fi niciun acord în vigoare. Dacă nu va intra în vigoare niciun acord, aceste măsuri vor expira după o perioadă prestabilită", a anunţat Comisia Europeană.
Cetăţenii britanici riscă limitarea deplasărilor în spaţiul Uniunii Europene începând de la 1 ianuarie 2021, în contextul restricţiilor antiepidemice şi expirării fără acord a tranziţiei post-Brexit. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, cetăţenii britanici nu sunt vizaţi de restricţiile de călătorie impuse statelor din afara Uniunii Europene. "Marea Britanie nu face parte din Spaţiul Schengen, iar după expirarea tranziţiei post-Brexit nu va mai fi tratată nici ca stat membru UE", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Uniunea Europeană permite călătoriile cetăţenilor unor state terţe în spaţiul comunitar, dat fiind că acele state au rate mici de infectare cu noul coronavirus. Dar, Marea Britanie, care are multe cazuri de coronavirus, riscă să fie vizată de restricţii de călătorie începând de la 1 ianuarie 2021, avertizează oficialul citat. Marea Britanie ar putea beneficia de principiul reciprocităţii, dar Guvernul Boris Johnson probabil nu va accepta accesul liber al cetăţenilor europeni în Marea Britanie, dat fiind că refuză prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis la reuniunea Consiliului European că probabilitatea încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit este mai mare decât ajungerea la o soluţie.
La rândul său, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ţară care exercită în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a declarat că Bruxellesul este pregătit pentru scenariul expirării fără acord a tranziţiei post-Brexit, dacă Marea Britanie nu acceptă menţinerea standardelor comunitare.
Reprezentantul Franţei în Comisia Europeană, Thierry Breton, comisar pentru Piaţa Internă, a avertizat recent că nu va exista niciun acord post-Brexit dacă Marea Britanie nu acceptă standardele UE. "Eu înţeleg foarte bine că prietenii noştri britanici vor să beneficieze de pe urma pieţei comunitare. Dacă britanicii acceptă aceste reguli, vor fi bineveniţi. Dacă nu le acceptă, nu va fi niciun acord", a atras atenţia Thierry Breton.
Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Spitalele elveţiene cer înăsprirea restricţiilor. Unităţile de terapie intensivă sunt ocupate, iar numărul bolnavilor este în continuă creştere
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe