Brexit riscă să afecteze relaţiile comerciale ale Marii Britanii cu Statele Unite - studiu

Decizia Londrei privind ieşirea din UE ar putea afecta relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi SUA, în contextul în care aproape 40% dintre firmele americane analizează posibilitatea de a-şi muta sediile în ţări europene, iar două-treimi revizuiesc opţiunile de investiţii, relevă un studiu.

Urmărește
504 afișări
Imaginea articolului Brexit riscă să afecteze relaţiile comerciale ale Marii Britanii cu Statele Unite - studiu

Brexit riscă să afecteze relaţiile comerciale ale Marii Britanii cu Statele Unite - studiu (Imagine: Shutterstock / Mediafax Arhiva Foto)

Decizia Londrei privind ieşirea din UE ar putea afecta relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi SUA, în contextul în care aproape 40% dintre firmele americane analizează posibilitatea de a-şi muta sediile în ţări europene, iar două-treimi revizuiesc opţiunile de investiţii, relevă un studiu.

Producătorii de alimente şi băuturi, precum şi firmele de servicii financiare sunt înclinate cel mai mult să îşi mute sediile în state UE, la polul opus fiind companiile active în domeniul aerospaţial, potrivit studiului elaborat de grupul de avocatură Gowling WLG şi citat de Reuters.

Aproape toate cele 533 de companii vizate de studiu admit că vor solicita susţinere dintr-o terţă parte în perioada de tranziţie a Marii Britanii în relaţia cu Uniunea Europeană.

"Parteneriatul comercial puternic Marea Britanie/Statele Unite construit cu atenţie în ultimii 50 de ani este într-un mare pericol", explică Bernardine Adkins, director al Departamentului pentru Afaceri UE, Comerţ şi Concurenţă din cadrul Gowling WLG.

"Preocupările că Brexit va afecta actualele decizii de investiţii necesită abordare în acest moment, nu mai târziu", a argumentat Adkins.

Totuşi, reţeaua de restaurante McDonald's a anunţat săptămâna trecută că îşi va muta sediul fiscal internaţional în Marea Britanie, după ce ar fi fost supusă unei monitorizări atente de către autorităţile europene în Luxemburg.

Imediat după referendumul care a decis Brexit, preşedintele SUA, Barack Obama, a avertizat că va avea ca prioritate Parteneriatul comercial cu UE, astfel că Londra ar urma să "aştepte la rând" pentru un acord similar cu Washingtonul. Însă noul preşedinte al SUA, Donald Trump, a dat asigurări Marii Britanii că nu va ajunge în această situaţie.

Conform studiului, o treime dintre şefii companiilor americane care efectuează expoeruri în UE se tem că vor fi afectaţi de incertitudinea reglementărilor în cei doi ani cât vor dura negocierile pentru Brexit, iar peste 50% afirmă că ar putea evita Marea Britanie, pentru a avea relaţii comerciale directe cu Uniunea Europeană.

Firma de avocatură Gowling WLG a intervievat 533 de membri ai conducerilor companiilor americane care au relaţii comerciale cu Marea Britanie. Studiul a fost efectuat în perioada 21 septembrie - 18 octombrie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici