BRICS – al cărui acronim a fost iniţial inventat de un economist de la Goldman Sachs, cuprinde în prezent Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.
Polarizarea geopolitică tot mai profundă, în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a relaţiilor tot mai slabe ale Chinei cu Statele Unite, stimulează eforturile Beijingului şi Moscovei de a transforma BRICS într-o contrapondere la Occident, relatează Reuters,
„BRICS s-a angajat într-un nou capitol în efortul său de a construi o lume echitabilă, o lume dreaptă, o lume care este, de asemenea, incluzivă şi prosperă”, a declarat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care găzduieşte summitul liderilor BRICS.
Extinderea anunţată astăzi ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru alte ţări ce şi-au anunţat dorninţa de a se alătura grupului ce se vrea o alternativă la Occident.
Cele şase ţări candidate vor deveni în mod oficial membre la 1 ianuarie 2024. Ramaphosa şi preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva au lăsat uşa deschisă pentru posibilitatea admiterii altor ţări în viitor.
„Avem un consens în ceea ce priveşte prima fază a acestui proces de extindere şi vor urma alte faze”, a declarat Ramaphosa în cadrul unui briefing de presă.
Lula a declarat că promisiunile globalizării au eşuat, adăugând că este timpul să revitalizăm cooperarea cu ţările în curs de dezvoltare, deoarece „există riscul unui război nuclear”, o aluzie aparentă la tensiunile tot mai mari dintre Rusia şi Occident din cauza conflictului din Ucraina.