"Începând cu octombrie, tineri care vorbesc cel puţin două limbi străine vor veni în întâmpinarea turiştilor în aeroporturi şi gara centrală din Roma, pentru a-i asista şi a le distribui ghiduri practice", a explicat Mauro Cutrufo, însărcinat cu turismul.
"Toate informaţiile necesare pentru sejurul lor şi numerele pentru a contacta operatorii ce vorbesc limba lor le vor fi indicate", a precizat el, subliniind că serviciile pentru turiştii chinezi sau ruşi, al căror număr este într-o creştere puternică, vor fi în curând sporite.
Acest serviciu de aproximativ 20 de ghizi ar urma să fie experimentat pe o perioadă de trei luni şi ar putea fi din nou aplicat în 2010.
De la începutul lunii iulie, mai multe cazuri au reafirmat proasta reputaţie a unor persoane ce lucrează în domeniul turismului în capitală, spre nemulţumirea administraţiei din Roma.
"Trebuie cu siguranţă să îmbunătăţim recepţia. Dar turiştii nu părăsesc Roma: ei continuă să fie mai numeroşi, în opoziţie cu alte oraşe italiene şi europene", a afirmat Mauro Cutrufo.
La sfârşitul lunii iunie, un cuplu de turişti japonezi a făcut plângere, după ce a avut de plătit o notă de aproape 700 de euro într-un restaurant din centru, caz care a avut o puternică rezonanţă în rândul japonezilor, ce reprezintă 18 la sută din turiştii din Roma.
Pentru a scuza aceste practici, ministrul Turismului a invitat cuplul să revină în vacanţă în Italia pe cheltuiala statului, ofertă declinată de aceşti japonezi atenţi să nu cheltuiască fondurile publice italiene.
O jurnalistă italiană a străbătut centrul istoric şi a dezvăluit, într-o serie de articole, numeroase nereguli cum ar fi preţurile duble (pentru italieni şi pentru turişti, n.red.) practicate de restaurante şi o facturare excesivă a apei minerale sau a celei de la robinet.
În 2008, potrivit primăriei, Roma a primit aproape 14 milioane de vizitatori pentru un total de 34 de milioane de nopţi de cazare.