- Home
- Externe
- (01.02.2024, 11:40)
- Diana Nunut
Britanicii regretă părăsirea UE. Rezultatele sumbre ale Brexitului după patru ani
- Doar unul din cinci britanici consideră că ieşirea din UE a avut un efect pozitiv asupra situaţiei generale a ţării.
- 63% din respondenţi consideră că Brexitul a alimentat inflaţia şi criza costului vieţii.
- Mai mult de trei sferturi dintre antreprenorii intervievaţi de BCC consideră că ,,Regatul Unit nu a cunoscut boom-ul comercial promis de promotorii Brexitului".
Urmărește
887 afișări
Britanicii regretă părăsirea UE. Rezultatele sumbre ale Brexitului după patru ani
La patru ani de la momentul ,,B-Day” (B – de la Brexit), marea majoritate a britanicilor regretă ieşirea din Uniunea Europeană. Motivul? – promisiunile făcute de Boris Johnson, premierul în exerciţiu în acel moment, nu au depăşit costul real al separării regatului de blocul european.
Dezamăgirea britanicilor devine din ce în ce mai mare din anul 2016 – anul în care s-a decis Brexitul – doar 22% dintre ei considerând că ieşirea din UE a fost una benefică. Potrivit sondajelor de opinie, citate de Le Figaro, doar unul din 10 britanici consideră că Brexitul le-a îmbunătăţit situaţia financiară.
Inflaţia, costul traiului şi sistemul de sănătate, afectate de Brexit
Aproximativ 63% din respondenţi consideră că Brexitul a alimentat inflaţia şi criza costului vieţii. James Crouch, şeful departamentului de cercetare politică de la Opinium, observă că "nemulţumirea publică faţă de modul în care guvernul a gestionat Brexit-ul continuă să crească, cu efecte negative percepute chiar şi în domenii considerate anterior ca fiind un potenţial beneficiu al ieşirii din UE".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
De asemenea, sistemul de sănătate a avut şi el de suferit. Vestitorii campaniei "Leave" au promis că ieşirea din UE va aduce 350 de milioane de lire sterline pe săptămână înapoi în visteria NHS. În realitate, deficienţele din sistemul de sănătate rămân o preocupare majoră pentru britanici în prezent.
Locurile de muncă şi efectul migraţiei, afectate şi ele
Potrivit unui studiu comandat la Cambridge Econometrics, citat de Le Figaro, primarul Londrei, Sadiq Khan, consideră că Brexitul a costat deja economia britanică 140 de miliarde de lire sterline (163 de miliarde de euro), dintre care 30 de miliarde de lire doar pentru Londra.
În plus, ieşirea din UE a provocat inclusiv pierderea a două milioane de locuri de muncă în ţară, dintre care 300.000 în capitală. ,,Trebuie să fim sinceri, Brexit nu este o preocupare periferică pe care să o putem lăsa în trecut. Acesta este un factor cheie al crizei costului vieţii", a declarat Sadiq Khan.
Totodată, jumătate dintre cei care au votat pentru ieşirea din UE consideră acum că Brexitul a afectat capacitatea Regatului Unit de a controla imigraţia. Pe de altă parte, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a punctat primele efecte pozitive ale Brexit-ului în privinţa imigraţiei: 29.437 de imigranţi au traversat Canalul Mânecii în 2023, faţă de 45.774 în 2022.
Boom-ul comercial nu s-a produs
Chiar dacă UE rămâne principalul partener comercial, întreprinderile britanice au criticat complexitatea şi costurile comerţului de când ţara a părăsit blocul comunitar. Potrivit unui nou studiu al Camerelor de Comerţ Britanice (BCC), 81% dintre acestea constată această problemă. Aceste date vin în contextul în care guvernul britanic a început să pună în aplicare noile controale la frontieră pentru importurile de produse vegetale şi animale din UE. Mai mult de trei sferturi dintre antreprenorii intervievaţi de BCC consideră că ,,Regatul Unit nu a cunoscut boom-ul comercial promis de promotorii Brexitului".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Hangarul unui aeroport din SUA s-a prăbuşit. Trei oameni au murit, alţii sunt grav răniţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump