British Museum îşi va digitaliza complet întreaga colecţie, după ce peste 2.000 de artefacte valoroase au fost furate

British Museum a anunţat miercuri că intenţionează să îşi digitalizeze întreaga colecţie, invocând necesitatea de a asigura accesul public la vastul său catalog, după ce în august a raportat că peste 2.000 de artefacte au fost furate sau au dispărut.

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului British Museum îşi va digitaliza complet întreaga colecţie, după ce peste 2.000 de artefacte valoroase au fost furate

British Museum îşi va digitaliza complet întreaga colecţie, după ce peste 2.000 de artefacte valoroase au fost furate

Muzeul, unul dintre cele mai vizitate din lume, se confruntă în această perioadă cu consecinţele acelor furturilor, care au scos în evidenţă o serie de deficienţe interne şi au dus la plecarea directorului său.
 
"În esenţă, am fost victimele unei acţiuni din interior a unei persoane despre care credem că a furat din muzeu pe o perioadă lungă de timp şi în care muzeul a avut încredere", a declarat preşedintele George Osborne în faţa comisiei parlamentare pentru cultură, media şi sport. "Sunt multe lecţii de învăţat", a adăugat el.
 
Osborne a estimat că aproximativ 350 de artefacte sunt în curs de a fi returnate.
 
Muzeul, care deţine comori precum Piatra Rosetta şi marmura Partenonului, a concediat un membru al personalului din cauza furturilor, care sunt investigate şi de poliţia metropolitană din Londra.
 
De asemenea, muzeul a mai spus că printre obiectele furate se numără inele de aur, cercei şi alte piese de bijuterie care datează din perioadele antice greceşti şi romane, precum şi obiecte mici, cum ar fi pietre preţioase care erau adesea montate în inele, informează Reuters.
 
"Am luat măsuri pentru a îmbunătăţi securitatea şi suntem acum încrezători că un furt de acest fel nu se va mai repeta", a declarat directorul interimar al muzeului, Mark Jones, într-un comunicat.
 
"Dar nu putem şi nu trebuie să presupunem că securitatea colecţiei, într-un sens mai larg, poate fi obţinută pur şi simplu închizând totul. Sunt convins că cel mai important răspuns la aceste furturi este creşterea accesului."
 
Proiectul de digitizare propus ar dura 5 ani, cu 2,4 milioane de înregistrări care trebuie încărcate sau actualizate. Colecţia sa însumează cel puţin 8 milioane de obiecte, potrivit site-ului muzeului.
 
Muzeul, care a rezistat de-a lungul anilor apelurilor venite din partea mai multor ţări, inclusiv din Grecia, de a repatria comorile istorice, a lansat luna trecută o linie telefonică publică de urgenţă, făcând apel la ajutor pentru localizarea obiectelor furate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici