British Petroleum: Preţul dezastrului din Golful Mexic - 350 milioane de dolari, până acum
BP a anunţat luni că deversarea petrolieră din Golful Mexic a costat pană acum grupul 350 milioane de dolari, sugerând că "nota de plată" a dezastrului ar putea depăşi şi cele mai pesimiste estimări.
BP anunţă preţul dezastrului din Golful Mexic - 350 milioane de dolari, până acum (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acţiunile companiei au scăzut cu 1,1% după apariţia informaţiilor, în timp ce bursele europene cresc puternic datorită programului de 750 miliarde euro convenit de UE şi FMI pentru stabilizarea pieţelor financiare.
BP a arătat, într-un comunicat, că suma anunţată cuprinde costurile măsurilor luate în urma deversării, fără a oferi alte detalii.
Grupul a pierdut 16% din capitalizare, adică circa 30 miliarde de dolari, după explozia şi incendiul din 22 aprilie de pe platforma petrolieră Deepwater Horizon din Golful Mexic, soldată cu 11 victime omeneşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Prognozele analiştilor privind costurile dezastrului variază de la câteva sute de milioane de dolari la 12,5 miliarde de dolari.
Cifra anunţată luni de BP arată că estimările de valoare mai mică sunt ridicol de optimiste, însă până acum nu există indicii că va fi depăşit chiar şi plafonul.
Până la sfârşitul săptămânii trecute, BP plasa costurile dezastrului la şase milioane de dolari pe zi.
"BP pare că a început să apeleze la soluţii mai exotice, şi probabil mai scumpe", avertizează analiştii Bank of America Merrill Lynch.
Astfel, costul final al deversării ar putea depăşi cu mult cifra de 350 miliarde de dolari anunţată luni, din moment ce puţul avariat varsă cel puţin 5.000 de barili de petrol pe zi în ocean, iar bălţile de ţiţei nu au atins încă ţărmul.
Până acum, pe plajele adiacente Golfului au fost găsite doar urme de petrol, costurile urmând să crească puternic odată ce deversarea va afecta serios ţărmurile.
Analiştii avertizează că pagubele suferite de industria piscicolă şi de sectorul turistic în urma dezastrului ar putea fi de ordinul câtorva miliarde de dolari.
Puţul petrolier afectat este deţinut în proporţie de 65% de BP, 25% de Anadarko Petroleum (SUA) şi 10% de Mitsui Japonia. Toate cele trei companii sunt răspunzătoare în faţa legii pentru costuri, proporţional cu acţiunile deţinute.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO