"Uniunea Europeană nu a avut curaj să dea un răspuns mai puternic la această criză", a spus Iuşcenko, în interviul pentru mai multe ziare europene, între care Der Tagesspiegel, din Berlin.
Problema relaţiilor privind gazele dintre Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană rămâne ultrasensibilă, la trei luni după conflictul grav din ianuarie, care s-a tradus prin două săptămâni de întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti către clienţii occidentali ai Gazprom deserviţi prin intermediul Ucrainei.
Preşedintele Iuşcenko, care se află în relaţii tensionate cu prim-ministrul Iulia Timoşenko, a repetat frecvent faptul că acordurile care au pus capăt crizei sunt foarte defavorabile ţării sale şi trebuie revizuite, lăsând astfel să planeze riscul unui nou "război al gazului".
Miercuri, Timoşenko a făcut un pas în direcţia Rusiei, întâlnindu-se la Moscova cu omologul său Vladimir Putin, demarând o apropiere în legătură cu mai multe dosare, între care cel al gazului.
Dar preşedintele Iuşcenko dă asigurări, în interviul publicat luni, că "ar dori relaţii mai bune" cu Moscova. "Aceasta depinde mai ales de Rusia", subliniază el.
Relaţiile dintre cele două ţări privind comerţul de gaz "nu sunt destul de reglementate", potrivit şefului statului ucrainean, care solicită să fie definită, "pentru mai mulţi ani, o politică de tranzit, inclusiv cantităţile de livrat".