- Home
- Externe
- STRASBOURG, PE, (11.06.2013, 13:16)
- Valentin Vidu - Mediafax
Bruxelles-ul avertizează Washingtonul cu privire la încălcarea drepturilor europenilor la protecţia datelor personale
Comisia Europeană (CE) va solicita "un angajament" clar din partea autorităţilor americane privind respectarea protecţiei datelor cetăţenilor europeni, în urma unor dezvăluiri privind spionarea comunicaţiilor de către servicii americane de informaţii.
Urmărește
453 afișări
Bruxelles-ul avertizează Washingtonul cu privire la încălcarea drepturilor europenilor la protecţia datelor personale (Imagine: Shutterstock)
"Comisia cere un angajament clar din partea Statelor Unite în privinţa respectării dreptului fundamental al tuturor cetăţenilor europeni la protecţia datelor lor personale", a declarat marţi în Parlamentul European (PE) comisarul însărcinat cu Sănătatea Tonio Borg, prezentând poziţia CE pe această temă în hemiciclul aproape gol.
Este necesar ca cetăţenii europeni să beneficieze de aceleaşi drepturi ca cetăţenii americani, a declarat, în rezumat, Borg.
"Comisarul însărcinat cu Justiţia Viviane Reding va evoca acest dosar cu autorităţile americane" într-o întâlnire prevăzută între CE şi Guvernul american vineri, la Dublin, a anunţat el. Reding va face acest lucru cu "fermitate şi hotărâre", a promis Borg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Calendarul alegerilor prezidențiale. Ce decizii ia Guvernul Ciolacu 2.0 săptămâna aceasta
-
Elena Lasconi: Klaus Iohannis, chiriaş ilegal la Cotroceni de 23 de zile
-
Ciolacu discută luni cu liderii coaliţiei despre indexarea pensiilor şi impozite pentru 2025
-
Clubul ce a dominat handbalul mondial feminin a falimentat: "Cu durere în suflet trebuie să anunţăm întreruperea activităţii şi lichidarea clubului"
"Vom cere clarificări şi vom întreba dacă accesul la date personale în cadrul programului PRISM se limitează la cazuri individuale, în baza unor suspiciuni fondate şi specifice, sau dacă este vorba despre un transfer de date în vrac", a spus el.
Borg reacţiona astfel faţă de informaţii difuzate săptămâna trecută de către The Washington Post şi The Guardian, care au dezvăluit existenţa programului PRISM, care permite serviciilor americane de informaţii să supravegheze date ce circulă pe servere aparţinând unor giganţi în domeniul Internetului, ca Google sau Facebook.
La fel cum a procedat comisarul însărcinat cu Afacerile Interne Cecilia Malmström, care a vorbit vineri despre acest subiect, Borg a exprimat "îngrijorarea" CE cu privire la acest program.
Programe ca PRISM "pun în pericol dreptul fundamental la protecţia şi confidenţialitatea datelor cetăţenilor europeni", a subliniat Borg.
În perioada 2007-2011, site-urile Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, YouTube, Skype, AOL şi Apple au început să fie integrate în programul secret al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), cu scopul ca analişti să poată să consulte în mod direct şi în timp real e-mailuri trimise pe Hotmail sau Gmail, dar şi toate conversaţiile, fotografiile şi convorbirile online pe aceste site-uri.
Existenţa acestui program PRISM a fost apărată de către preşedintele Barack Obama, care a declarat că "nu se aplică cetăţenilor americanilor" şi nici "persoanelor care trăiesc în Statele Unite". El a apărat necesitatea unui "compromis" între "securitatea" americanilor şi "protecţia vieţii private".
Citeşte şi:
Autorul scurgerilor de informaţii de la NSA: Mi-am riscat viaţa pentru libertatea tuturor şi democraţie - VIDEO
Citeşte şi:
Conturi GOOGLE, Facebook sau Skype, accesate de NSA şi FBI pentru a supraveghea activităţi în străinătate
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Cât a plătit un turist român pentru intrarea într-un aquapark cu apă termală, aflat la 20 km de granița României, după aderarea la Spațiul Schengen
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe