Bruxelles-ul face apel la Erdogan să aibă încredere în UE: ”Au fost observate unele îmbunătăţiri de la începutul anului, dar trebuie să vedem dacă sunt de durată”

  • Liderii instituţiilor europene au cerut vineri preşedintelui turc Recep Erdogan să creeze condiţiile pentru o relaţie paşnică cu UE, înaintea summitului european din 25 şi 26 martie.
  • Erdogan a insistat şi el asupra aşteptărilor sale de „rezultate concrete” la summitul european.
  • Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va prezenta statelor membre un raport privind evaluarea situaţiei din Turcia.
Urmărește
360 afișări
Imaginea articolului Bruxelles-ul face apel la Erdogan să aibă încredere în UE: ”Au fost observate unele îmbunătăţiri de la începutul anului, dar trebuie să vedem dacă sunt de durată”

Foto: Profimedia

Liderii instituţiilor europene au cerut vineri preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan să creeze condiţiile pentru o relaţie paşnică cu Uniunea Europeană, în timpul unui interviu prin videoconferinţă, înaintea summitului european din 25 şi 26 martie, notează Le Figaro.
 
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, au subliniat „importanţa unei escaladări susţinute şi a consolidării încrederii pentru a permite o agendă UE-Turcia mai pozitivă,” se arată într-o declaraţie publicată după interviu. 
 
Preşedintele Erdogan, la rândul său, a insistat asupra aşteptărilor sale de „rezultate concrete” la summitul european şi a cerut lansarea unui „dialog la nivel înalt.”
 
Europenii spun că sunt prudenţi cu privire la schimbarea comportamentului preşedintelui turc după un an de tensiuni puternice şi nu îşi ascund preocupările. UE a denunţat astfel joi încălcările drepturilor fundamentale din Turcia şi a avertizat Ankara împotriva interdicţiei Partidului Democrat Popular (HDP, pro-kurd), al doilea cel mai mare partid de opoziţie din ţară.
 
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va prezenta statelor membre un raport privind evaluarea situaţiei din Turcia.
 
"Au fost observate unele îmbunătăţiri de la începutul anului, dar trebuie să vedem dacă sunt de durată," a declarat vineri un oficial european. "Evoluţiile interne din Turcia ne dau motive mari de îngrijorare." 
 
Raportul prezentat de Josep Borrel va fi discutat luni de miniştrii de externe ai UE.
 
Problemele Turciei vor fi, de asemenea, discutate marţi în timpul întâlnirii NATO cu secretarul de stat american Antony Blinken. 
 
„Turcia este membră a NATO şi acesta este un element foarte important. Suntem în contact cu Statele Unite,” a subliniat oficialul european. Blinken urmează să se întâlnească cu Ursula von der Leyen şi Josep Borrel în timpul şederii sale la Bruxelles. Statele Unite au avertizat, joi, puterea din Turcia împotriva interdicţiei partidului HDP, care ar „submina” democraţia.”
 
"Am observat o schimbare a comportamentului liderilor turci timp de trei luni, dar ne aşteptăm la acţiuni concrete pe termen lung care să demonstreze că Turcia este un partener de bună credinţă," a comentat vineri un diplomat european. Evaluarea comportamentului turc are în vedere situaţia drepturilor omului, dar şi deciziile luate de Ankara în conflictele regionale, în Libia, Siria, Irak şi Nagorno Karabakh, unde Ankara s-a opus UE, a declarat oficialul european.
 
"Toate opţiunile sunt oferite pentru a încuraja dezvoltarea unor bune relaţii, dar sunt prezente şi măsuri restrictive dacă situaţia se va deteriora," a explicat el. Liderii europeni au decis în decembrie 2020 să adopte noi sancţiuni, care au fost pregătite, dar nu au fost aplicate în aşteptarea rezultatului summitului, a declarat o sursă diplomatică.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici