- Home
- Externe
- BRUXELLES, (11.02.2014, 06:44)
- Anna Primac
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bruxelles-ul lansează procesul de normalizare a relaţiilor cu Havana
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, luni, iniţierea procesului vizând normalizarea relaţiilor cu Havana, după o pauză de peste zece ani, pentru a încuraja autorităţile cubaneze să continue reformele în domeniul drepturilor omului, relatează AFP.
Urmărește
100 afișări
Bruxelles-ul lansează procesul de normalizare a relaţiilor cu Havana
Reuniţi la Bruxelles, miniştrii de Externe ai celor 28 de state membre au dat undă verde pentru lansarea negocierilor, care ar avea drept scop încheierea unui "acord de dialog politic şi cooperare" cu insula condusă de Raul Castro.
"Sper că regimul de la Havana va profita de posibilitatea care îi este oferită", a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. "Nu este vorba de o diferenţă în raport cu politica promovată în trecut: dorim să susţinem reformele şi procesul de modernizare din Cuba, continuând să ne exprimăm preocupările legate de respectarea drepturilor omului", a adăugat ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur, Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate EXIT-POLL. Marcel Ciolacu pe primul loc, urmat de Elena Lasconi şi Călin Georgescu / 9,4 milioane de alegători au ieşit la vot
Acest proces ar putea dura "un an sau doi", dacă atmosfera în care se desfăşoară "va fi constructivă", a subliniat Ashton.
Un posibil acord ar trebui să permită, de asemenea, "promovarea comerţului şi a relaţiilor economice", în special în domeniul turismului, între Europa şi Cuba.
Uniunea Europeană a suspendat cooperarea cu această insulă comunistă în 2003, după un val de represiune a opoziţiei care a dus la condamnarea la pedepse cu închisoarea a 75 de disidenţi, eliberaţi ulterior.
După reluarea dialogului dintre cele două părţi, în iunie 2008, au fost semnate mai multe acorduri bilaterale între Cuba şi peste 15 de state membre ale Uniunii Europene.
Statele membre ale Uniunii Europene au decis să păstreze, pentru moment, "Poziţia comună", adoptată în 1996, care condiţionează relaţiile cu Havana, în dependenţă de progresele înregistrate în respectarea drepturilor omului. Menţinerea acestei prevederi a fost cerută de statele care sunt mai puţin favorabile oricărei schimbări a atitudinii faţă de Cuba, în special de către Polonia şi Cehia.
"Ceea ce dorim este găsirea unui echilibru între «Poziţia Comună» şi realizările diplomaţiilor naţionale", a afirmat, la Havana, ambasadorul Uniunii Europene Herman Portocarero.
Negocierile vor începe la Havana, a precizat el, subliniind că ritmul acestora "va depinde de circumstanţele politice pe durata procesului". "Trebuie să stabilim nivelul la care vor avea loc contactele, acesta urmând să fie subiectul primelor discuţii", a adăugat Portocarero.
Decizia Uniunii Europene intervine într-un context de deschidere a Cubei faţă de investiţiile străine, mai ales din America Latină. Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat favorabil consolidării relaţiilor cu Havana, însă el nu dispune de o majoritate în Congres cu privire la acest caz.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ca să-ți ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca și vor conduce țara împotriva ta! Știi ce ai de făcut: TE DUCI ȘI PUI ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe