Dintre cele 1.547 de persoane intervievate de institutul Gallup în perioada 1-3 martie, 21 la sută spun că sunt mulţumite de starea în care se află ţara.
Chiar dacă redus, acest număr reprezintă o ameliorare netă în raport cu proporţia de 14 la sută dintre americani care se declarau mulţumiţi în sondajul precedent, realizat în perioada 21-23 ianuarie, în momentul în care Obama prelua funcţia supremă în stat.
În octombrie 2008, înainte de alegerea lui Obama, doar 7 la sută dintre respondenţi s-au arătat mulţumiţi.
Creşterea nivelului de mulţumire intervine în pofida "unei ameliorări reduse sau inexistente a principalilor indicatori economici, precum încrederea consumatorilor, percepţia pieţei muncii şi a cheltuielilor de consum", comentează Jeffrey Jones, analist în cadrul Gallup.
"Ameliorarea pare a fi de natură politică, în mare parte, şi reflectă probabil o viziune puţin mai favorabilă a problemelor naţionale, după schimbarea administraţiei şi recentele încercări ale administraţiei Obama de a ataca problemele ţării", continuă el.
El aminteşte că în 1979, când nivelul de mulţumire al americanilor atinsese o limită inferioară de 12 la sută în timpul preşedinţiei lui Jimmy Carter, într-un context al creşterii preţurilor şi al dificultăţilor de aprovizionare cu petrol, tendinţa s-a inversat după doi ani.
Gallup nu precizează marja de eroare a sondajului.