Budapesta cere UE să elimine opt nume de pe lista de sancţiuni împotriva Rusiei

  • Ungaria vrea eliminarea a opt persoane de pe lista UE de sancţiuni împotriva Rusiei, folosindu-şi veto-ul pentru a obţine concesii.
  • Budapesta solicită garanţii privind tranzitul de gaze prin Ucraina, în contextul în care Kievul a decis să nu-şi mai prelungească acordul de tranzit cu Rusia.
  • Premierul Ungariei, Viktor Orban, menţine relaţii apropiate cu Vladimir Putin şi promovează discursuri pro-ruse în Europa.
Urmărește
607 afișări
Imaginea articolului Budapesta cere UE să elimine opt nume de pe lista de sancţiuni împotriva Rusiei

Budapesta cere UE să elimine opt nume de pe lista de sancţiuni împotriva Rusiei

Ungaria insistă asupra eliminării a opt persoane de pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene împotriva Rusiei şi, totodată, solicită angajamente ferme privind tranzitul de gaze prin Ucraina înainte de a-şi da acordul pentru reînnoirea restricţiilor existente, relatează Reuters, potrivit The Kyiv Independent.

Sancţiunile UE împotriva Rusiei trebuie reînnoite în unanimitate la fiecare şase luni, iar Budapesta a folosit în mod repetat acest proces pentru a obţine concesii. 

Anterior, Ungaria a blocat efectiv eforturile de sancţionare a Patriarhului Moscovei, Kirill - un susţinător declarat al războiului Rusiei împotriva Ucrainei - şi a protejat aprovizionarea internă cu produse petroliere ruseşti.

Noile solicitări coincid cu cel mai recent pachet de sancţiuni al UE, convenit de ambasadori pe 19 februarie, care extinde măsurile pentru a include comerţul cu aluminiu al Rusiei şi „flota fantomă” de petroliere. 

Acest demers completează un cadru extins care vizează deja peste 2.400 de persoane şi entităţi, supuse îngheţării activelor şi interdicţiei de a călători.

Cererea Ungariei privind garanţiile pentru tranzitul de gaze derivă din decizia Ucrainei de a nu-şi prelungi acordul de tranzit de gaze cu Rusia, invocând îngrijorarea că ar finanţa indirect conflictul în desfăşurare. 

În pofida eforturilor Europei de a-şi reduce dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, Ungaria şi Slovacia rămân în mod special dependente, Budapesta importând anual aproximativ 4,5 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti pe baza unui acord pe 15 ani semnat în 2021.

Relaţia apropiată a premierului ungar Viktor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin evidenţiază frecventele mesaje pro-ruse propagate de Budapesta. 

Prin valorificarea dreptului său de veto în cadrul sancţiunilor UE, Ungaria continuă să urmărească obţinerea de condiţii care să-i protejeze interesele energetice, punând totodată la încercare unitatea blocului în faţa agresiunii ruse.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici