Budapesta respinge criticile Uniunii Europene privind Constituţia Ungariei

Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a încheiat mandatul la preşedinţia Uniunii Europene (UE) pe un ton ameninţător, avertizând că nu va accepta niciodată criticile UE împotriva ţării sale şi mai ales împotriva controversatei Constituţii, relatează AFP.

Urmărește
9 afișări

"Voi apăra întotdeauna Ungaria de remarci şi critici, dinspre Bruxelles sau de oriunde altundeva", a spus Orban, într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului European (PE), la Strasbourg, în care a prezentat un bilanţ al preşedinţiei ungare, care s-a încheiat la 30 iunie.

"Ungaria nu este subordonată Bruxelles-ului, Bruxelles-ul nu este centrul de comandament al Ungariei", a adăugat el, câteva minute mai târziu, într-o conferinţă de presă.

"Niciun guvern, nicio ţară nu are dreptul să spună care ar trebui să fie Constituţia ungară, poporul ungar este cel care trebuie să decidă", potrivit premierului conservator. "Nu aveţi posibilitatea să ne spuneţi ceea ce trebuie să spunem", a continuat el.

Pe fond, a remarcat el, "UE respectă identitatea constituţională a statelor membre şi identitatea lor naţională, acest lucru figurează în tratatul fondator al UE".

Ultimul discurs susţinut în faţa eurodeputaţilor de premierul ungar, în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului European, a fost tumultuos, în contextul în care Orban a fost calificat ca "dictator" de liderul grupului Verzilor, Daniel Cohn-Bendit.

Preşedinţia ungară a UE din primul semestru al lui 2011 a fost marcată, încă de la început, de o polemică asupra unei legi controversate privind mass-media, pe care Budapesta a fost nevoită să o revadă la presiunea Bruxelles-ului, dar şi asupra noii sale Constituţii, criticată dur la nivel internaţional.

Budapesta tocmai a respins astfel parţial, poziţia unui organism din cadrul Consiliului Europei, Comisia de la Veneţia, care a emis un aviz juridic destul de critic cu privire la noua Constituţie a Ungariei, a cărei intrare în vigoare este prevăzută în 2012.

Textul este denunţat de opoziţie şi de mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, în timp ce mai multe ţări europene şi-au exprimat unele îngrijorări.

Criticii consideră că această Constituţie încalcă libertăţile fundamentale şi constituie, în principal, un mijloc pentru Viktor Orban să acapareze puterea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici