Bulgaria organizează al şaptelea scrutin în patru ani, coaliţia eşuând din nou

  • Bulgarii se îndreaptă duminică spre urne în cadrul celui de-al şaptelea scrutin din ultimii patru ani, în timp ce partidele politice din ţară se luptă să formeze o coaliţie stabilă, relatează Reuters.
  • Analiştii se aşteaptă la o prezenţă scăzută la urne, în jur de 30 la sută.
Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Bulgaria organizează al şaptelea scrutin în patru ani, coaliţia eşuând din nou

Bulgaria organizează al şaptelea scrutin în patru ani, coaliţia eşuând din nou

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene şi unul dintre cele mai corupte state ale acesteia, este afectată de instabilitatea guvernelor, începând din 2020, când după proteste populare a fosr înlăturată coaliţia condusă de partidul de centru-dreapta GERB.

Ultimele sondaje publicate joi sugerează acelaşi lucru - niciun câştigător clar şi nicio opţiune evidentă pentru o coaliţie semnificativă. Prezenţa la vot, estimată la aproximativ 30 %, este de aşteptat să fie cea mai scăzută de la căderea comunismului.

Votul se va încheia la ora 20.00, iar sondajele la ieşirea de la urne vor fi gata în jurul acelei ore. Rezultatele finale sunt aşteptate în câteva zile.

În lipsa unui parteneriat politic neaşteptat sau a apariţiei bruşte a unui lider unificator, majoritatea analiştilor anticipează că ţara va reveni la urne la începutul anului viitor.

„Există o criză profundă a sistemului politic”, a declarat Ognyan Minchev, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Sofia.

Disfuncţia este îngrijorătoare pentru Bulgaria, o ţară balcanică cu 6,4 milioane de locuitori care se învecinează cu Marea Neagră. Aderarea sa la UE în 2007 a inaugurat o perioadă de optimism marcată de creşterea nivelului de trai şi de o creştere economică rapidă. Însă criza financiară mondială, COVID şi războiul din Ucraina au diminuat investiţiile străine.

Acum, are nevoie urgentă de o perioadă de guvernare stabilă pentru a accelera fluxul de fonduri UE către infrastructura sa care scârţâie şi pentru a o împinge spre aderarea la euro, scrie Reuters.

Preşedintele Rumen Radev a acordat GERB mandatul de a forma un guvern după ultimele alegeri din iunie, în cadrul cărora partidul a obţinut cele mai multe voturi şi 68 de locuri în parlamentul de 240 de locuri.

Dar nu a reuşit să formeze o coaliţie majoritară. Alte partide au primit apoi mandatul, dar au eşuat şi ele, declanşând aceste alegeri.

Un sondaj publicat joi de institutul de sondare Alpha Research, cu sediul la Sofia, arată că GERB conduce cu 26,5% din voturi. Partidul reformist Noi continuăm schimbarea (PP) are 14,9%, iar partidul ultranaţionalist Renaşterea, pro-rus, are 14,2%.

O scindare în partidul Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate, care reprezintă în principal marea minoritate etnică turcă din Bulgaria şi care a produs un bloc solid de voturi la recentele alegeri, a făcut şi mai dificilă formarea unei coaliţii, au declarat analiştii.
Prezenţa la vot ar trebui să se situeze între 30 % şi 32 %, conform datelor Alpha Research. Aceasta este o scădere faţă de peste 75% în anii 1990 şi aproximativ 50% în urmă cu doar trei ani.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici