„Parchetul pregăteşte o cerere de ajutor judiciar pe care intenţionează să o trimită imediat ce situaţia din Libia se va normaliza„, a declarat Djambazov pentru agenţia bulgară BGNES.
Ancheta, care vizează să „identifice autorii tratamentelor cu tortura”, a fost deschisă în Bulgaria încă din 2007, dar a fost întreruptă în mai multe rânduri. O anchetă pe această temă a fost efectuată şi în Libia, dar Sofia nu a fost informată asupra rezultatelor la care a ajuns, a precizat adjunctul procurorului.
„Sperăm să primim informaţiile solicitate, pentru a permite închiderea anchetei în Bulgaria„, a adăugat el.
Acuzate că au infectat cu HIV 438 de copii, dintre care 56 au decedat, cele cinci infirmiere bulgare şi un medic palestinian au fost condamnaţi la moarte în Libia. Acuzaţia a fost dezminţită de experţi internaţionali. Acuzaţii au recunoscut faptele, dar şi-au retras depoziţiile, declarând la tribunal că au fost obţinute sub tortură.
Aduse în Bulgaria la 24 iulie 2007, în urma intervenţiei Benitei Ferrero-Waldner, la vremea aceea comisar european pentru Relaţii Externe, şi Ceciliei Sarkozy, soţia din acea perioadă a preşedintelui francez, cele cinci infirmiere bulgare şi medicul palestinian au declarat că au fost torturaţi prin electrocutare, bătuţi, ameninţaţi cu câini.
Premierul bulgar Boiko Borisov declara luni că „Muammar Kadhafi trebuie să răspundă în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga pentru crimele sale, inclusiv pentru cele împotriva infirmierelor bulgare”.