Bulgaria va primi încă 74 de milioane de euro pentru închiderea a patru reactoare de la Kozlodui

Bulgaria va primi un ajutor suplimentar, în valoare de 73,8 milioane de euro, pentru închiderea, sub presiunea Bruxelles-ului, a patru reactoare de la centrala nucleară Kozlodui, a anunţat marţi ministrul Economiei şi Energiei, Traicio Traikov, relatează AFP.

Urmărește
6 afișări

Aproape 575 de milioane de euro au fost, deja, acordate de Uniunea Europeană (UE), pentru oprirea, în 2003 şi 2006, a patru reactoare de 440 megawaţi fiecare, de tip VVER-230, fără cuvă de izolare.

Din această sumă, 312,7 milioane de euro au fost destinate sectorului energiei nucleare, restul sumei fiind rezervată modernizării centralelor termice şi dezvoltării reţelei de distribuţie a energiei.

Din noul ajutor, 38 de milioane de euro urmează să fie utilizate pentru formarea a 750 de persoane care lucrează la reactoarele oprite, însărcinate, de-acum, cu scoaterea definitivă din exploatare a acestora. Alte 34 de milioane de euro vor servi la extinderea reţelei de distribuţie a energiei, iar 1,8 milioane de euro vor fi rezervate modernizării sistemului de încălzire a Sofiei, a precizat ministrul, în cadrul unei ceremonii de semnare a unor acorduri cu Fondul Kozlodui, gestionat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Devoltare (BERD).

"Deşi unii văd aceşti bani ca pe o răsplată pentru închiderea reactoarelor noastre nucleare, pentru noi este vorba despre fonduri de reconstrucţie, reabilitare şi modernizare a sectorului energiei bulgare", a declarat Traikov.

Închiderea celor patru reactoare - între care şi cele două oprite în 2006, care au fost supuse unor modernizări importante -, a fost criticată, în Bulgaria, ca un sacrificiu necesar pentru aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007. Aceste foste reactoare produceau energia cea mai ieftină din Balcani şi garantau exporturi importante.

De altfel, Sofia a cerut fonduri suplimentare, în valoare de 450 de milioane de euro, în cadrul viitorului buget al UE, pentru perioada 2013-2020, a anunţat Traikov.

Centrala Kozlodui funcţionează, în prezent, cu două reactoare mai moderne, de 1.000 de megawaţi fiecare. Un proiect de construire a celei de-a doua centrale nucleare bulgare, la Belene (la est de Kozlodui), care urmează să fie realizată de societatea rusă Atomstroyexport, având ca subcontractor societatea franceză Areva, este blocat, din cauza unui diferend bulgaro-rus cu privire la costul acestuia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici