- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bulgaria: Victoria dreptei în alegeri accelerează formarea Guvernului
Victoria formaţiunii de centru-dreapta a lui Boiko Borisov în legislativele din Bulgaria va permite formarea rapidă a unui Guvern, dar acesta se va confrunta cu provocările crizei economice şi combaterea corupţiei endemice, unde socialiştii au eşuat.
Boiko Borisov, liderul GERB (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Înfiinţat în 2006 de Borisov, partidul Cetăţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei (GERB) a obţinut 116 din cele 240 de locuri ale Parlamentului naţional. Asociindu-se cu Coaliţia Albastră, de asemenea membră a Partidului Popular European (PPE), care a câştigat 15 mandate, GERB va dispune de o majoritate suficientă pentru a putea forma o coaliţie guvernamentală.
Noul partid populist Ordine, legalitate, justiţie (RZS) cu cele zece locuri obţinute şi ultranaţionaliştii formaţiunii Ataka (21 de locuri) au promis şi ele că vor susţine un Guvern al GERB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Preşedintele GERB, Ţvetan Ţvetanov, s-a declarat în favoarea unei alianţe cu conservatorii din Coaliţia Albastră. "Nu cred că GERB va avea mai mult de un partener la guvernare (...) va fi probabil partenerul nostru din PPE", a declarat el.
Succesul primarului Sofiei, Boiko Borisov, a dezminţit, pentru prima oară în 20 de ani, toate sondajele realizate în timpul campaniei electorale. Analiştii anticipau un impas politic şi alegeri anticipate la toamnă. În faţa unui scenariu atât de periculos pentru o economie bulgară deja confruntată cu dificultăţi, preşedintele de stânga Gheorghi Părvanov, lansase, înaintea scrutinului, un apel la formarea unei mari coaliţii de dreapta-stânga.
Boiko Borisov a inversat tendinţa la încheierea campaniei, refuzând categoric această opţiune şi ameninţând cu noi alegeri în septembrie.
Scrutinul a pecetluit deruta socialiştilor - PSB a pierdut jumătate din mandate - care începuse încă de la alegerile europene din 7 iunie.
Potrivit politologului Evgheni Dainov, electorii s-au deplasat în număr mare la urne pentru a "răspunde manipulărilor şi sfidărilor" venite din partea autorităţilor, în special împotriva practicilor "alarmante privind achiziţionarea de voturi". Alegătorii săraci şi în special minoritatea romă, au primit, printre altele, bani, hrană şi promisiuni de locuri de muncă din partea mai multor formaţiuni politice.
Un ministru adjunct al Guvernului în funcţie, singurul de origine romă, Aleksandr Filipov, a fost arestat, luni dimineaţa, pentru că ar fi corupt alegătorii.
Fost pompier, apoi gardă de corp, practicant de karate, Boiko Borisov este supranumit "mâna forte" datorită activităţii sale la Ministerul de Interne (2001-2005), unde a fost perceput ca un luptător intransigent împotriva criminalităţii şi corupţiei.
"Celor care au furat trebuie să le fie frică", a spus el, duminică seara, asigurând că GERB îi va aduce în faţa justiţiei pe toţi cei care merită acest lucru. El a mai promis şi "refacerea încrederii Bruxelles-ului şi dezgheţarea" sutelor de milioane de euro blocaţi de Comisia Europeană pentru sancţionarea practicilor frauduloase.
Echipa de economişti a GERB, condusă de un expert al Băncii Mondiale, Simeon Djankov, are în vedere o repunere urgentă în ordine a situaţiei bugetare pentru a evita un deficit interzis în principiu de conducerea financiară. Acest sistem de austeritate, instituit de Fondul Monetar Internaţional în 1997, cotează moneda bulgară faţă de euro la o rată de schimb fixă şi garantează stabilitatea macroeconomică.
În condiţiile în care socialiştii se opun unui nou acord cu FMI, Simeon Djankov a citat un asemenea acord printre priorităţile noului Guvern. Potrivit GERB, acesta va permite să se aibă în vedere aderarea la zona euro "în doi ani".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO