Bulgaria vrea să ia măsuri pentru reducerea taxei de tranzit pe podul Giurgiu-Ruse

Guvernul bulgar va include subiectul taxei de trecere a podului peste Dunăre între Giurgiu şi Ruse pe agenda sa săptămânală şi va lua măsuri pentru reducerea acesteia, a declarat, luni, un parlamentar bulgar din partidul aflat la putere GERB, citat de site-ul Nivinite.com.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Bulgaria vrea să ia măsuri pentru reducerea taxei de tranzit pe podul Giurgiu-Ruse

Premierul bulgar Boiko Borisov (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cabinetul lui Boiko Borisov va include subiectul pe agenda sa săptămânală în această miercuri sau miercurea viitoarea, potrivit lui Plamen Nunev.

În prezent, taxa pentru autoturisme pentru o călătorie dus-întors pe singurul pod operaţional în sectorul româno-bulgar al Dunării este de 12 euro. Locuitorii oraşului Ruse au protestat de mai multe ori faţă de existenţa acestei taxe, sperând că ea va fi anulată sau redusă substanţial.

"Premierul Boiko Borisov a spus clar, când a vizitat ultima oară România, că Bulgaria va lua măsuri pentru a reduce taxa de pod peste Dunăre. Acesta a fost unul dintre primele subiecte discutate în timpul vizitei sale la Bucureşti. Bulgaria aşteaptă o poziţie din partea României, dar ministrul nostru pentru Dezvoltare Regională, Rosen Plevneliev, lucrează asupra unei analize a situaţiei şi o propunere în acest sens va fi prezentată în curând Consiliului de Miniştri, pentru a reduce taxa de pod peste Dunăre", a afirmat, luni, Nunev.

Potrivit agenţiei BGNES, parlamentarul bulgar a subliniat că, dacă Guvernul adoptă decizia de reducere a taxei, mai mulţi miniştri bulgari vor merge la Ruse în următoarele săptămâni pentru a anunţa schimbarea.

Pentru autoturisme, taxa de pod într-o singură direcţie este de şase euro, camioanele uşoare trebuie să plătească 12 euro, camioanele sub 12 tone, 18 euro, iar camioanele peste 12 tone, 25 de euro.

În decembrie 2010, ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov, şi-a exprimat speranţa că Guvernul va reduce rapid această taxă.

În septembrie 2010, în timpul unei vizite la Ruse, ministrul bulgar al Finanţelor, Simeon Djankov, a declarat că taxa de tranzit pe podul între Ruse şi Giurgiu pentru autoturisme ar trebui redusă la 1,5-2 euro. El a dezvăluit faptul că actualul Guvern bulgar a purtat discuţii de trei ori cu partea română pentru a reduce această taxă. De asemenea, el a spus că Bulgaria s-a adresat instituţiilor Uniunii Europene, întrebând dacă taxa poate fi redusă independent de poziţia României.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici