Buncărul folosit de Churchill în Al Doilea Război Mondial era vulnerabil la atacuri

Buncărul din centrul Londrei folosit de premierul britanic Winston Churchill în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial era vulnerabil la atacuri cu bombe, dar, în pofida nemulţumirii sale privind aceste deficienţe, el a continuat să lucreze acolo, potrivit unei scrisori citate de BBC News Online.

Urmărește
208 afișări
Imaginea articolului Buncărul folosit de Churchill în Al Doilea Război Mondial era vulnerabil la atacuri

Buncărul folosit de Churchill în Al Doilea Război Mondial era vulnerabil la atacuri

Construit în apropiere de sediul Guvernului de pe Downing Street şi în apropiere de departamentele guvernamentale, construcţia i-a permis premierului să rămână în centrul Londrei în timpul raidurilor aeriene.

Însă o expoziţie ce se va deschide luna viitoare va arăta cât de vulnerabilă era această construcţie la atacuri şi cât de mult noroc a avut că nu a fost niciodată ţinta unei lovituri puternice..

Scrisoarea semnată de înaltul funcţionar Patrick Duff şi destinată secretarului de cabinet Sir Edward Bridges descrie şocul pe care l-a avut Churchill când a observat deficienţele sălilor folosite de cabinetul de război şi liderii militari.

Premierul a spus că l-am păcălit "făcându-l să creadă că acest loc este un adăpost cu adevărat rezistent la bombe, deşi nu este nici pe departe aşa ceva", a scris Duff.

În timp ce liderul nazist Adolf Hitler opera dintr-un adăpost protejat de mai multe straturi de beton, Churchill şi personalul său dormeau în camere aflate la doar trei metri sub pământ.

Administratorul expoziţiei, Cressida Finch, a declarat că sălile militare erau "de fapt un subsol, nu un buncăr".

"Acest întreg episod ne spune mult despre curajul personal al lui Churchill. Deşi s-a arătat supărat când a aflat că sălile de război nu erau complet sigure, el a fost hotărât să nu părăsească centrul Londrei şi să fie văzut ca abandonându-i pe londonezi", a spus ea.

Au existat mai multe atacuri aeriene care aproape că au lovit buncărul. Dar, în pofida eforturilor de a spori rezistenţa construcţiei, inclusiv plasarea unei plăci de beton armat, au existat îndoieli privind capacitatea buncărului de a rezista unui atac direct.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici