Cu mâna dreaptă pe Constituţie, Nazarbaiev, aflat la putere, în această ţară din Asia Centrală, de peste 20 de ani, a depus jurământul angajându-se să îşi „servească cu credinţă” poporul şi să „respecte legile Kazahstanului”, în cadrul unei ceremonii de învestire transmisă în direct de postul naţional de televiziune.
„Cetăţenii kazahi au ales: au votat pentru mine, iar eu le sunt recunoascător”, a declarat Nazarbaiev, reales cu peste 95 la sută din voturi, la scrutinul de la 3 aprilie.
Opoziţia a boicotat acest scrutin, apreciind că nu are suficient timp să se organizeze pentru campania electorală. Nazarbaiev a convocat votul, spre surpriza generală, cu aproximativ doi ani înainte de finalul mandatului.
Misiunea de observare a alegerilor din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a apreciat că acest scrutin nu a fost „o veritabilă alegere democratică”, anunţând că, în urne, au fost introduse buletine de vot în mod ilegal.
Nazarbaiev a fost reales, în 2005, cu peste 91 la sută din voturi, iar la ultimele alegeri legislative, în 2007, partidul său a obţinut toate mandatele în Parlament.
Din 2010, el este „Elbasi” („şeful naţiunii”, în kazahă), un statut care îi conferă puterea de a hotărî, pe viaţă, liniile mari de orientare politică a ţării, dar şi o imunitate perpetuă.