Avocat autodidact şi militant al cauzei celor mai săraci dintre chinezi, el a fost bătut de poliţie, săptămâna trecută, după ce a denunţat, într-o înregistrare video, condiţiile carcerale, a anunţat ONG-ul Chinese Human Rights Defenders (CHRD).
Corespondenţii instituţiilor de presă franceze Le Monde, RFI şi Le Nouvel Observateur, care au efectuat împreună, duminică, o vizită în satul Dongshigu, în provincia Shandong (est), au fost respinşi cu brutalitate.
„Am fost respinşi fără menajamente din vecinătatea casei lui Chen. (Iniţial) erau şase, iar, ulterior, zece bărbaţi”, a declarat, pentru AFP, Brice Pedroletti, de la Le Monde.
„Mi-au smuls (echipamentul audio marca) Nagra şi mi-au luat legitimaţia de presă”, a declarat Stéphane Lagarde, de la RFI, care a putut să îşi recupereze magnetofonul profesional, dar fără cardul de memorie. El a fost ameninţat de un ţăran, care agita o cărămidă.
„Niciunul dintre noi trei nu a fost lovit”, a precizat Lagarde.
Ursula Gauthier, de la publicaţia Le Nouvel Observateur, a fost, de asemenea, „înghesuită”. „Au încercat să îmi smulgă geanta”, a declarat ea. „Au spus că sunt o brigadă de menţinere a ordinii în sat”, a precizat ea, referindu-se la aceşti ţărani agresivi, cu un comportament ameninţător.
O echipă de la cotidianul The New York Times a fost, de asemenea, victima brutalităţii acestor membri ai unei miliţii locale.
O purtătoare de cuvânt a confirmat că doi jurnalişti ai cotidianului au avut probleme în apropierea casei lui Chen Guangcheng, luni, fără să ofere detalii. Colegii acestora au declarat că cei doi bărbaţi au fost scoşi cu brutalitate din vehicul şi li s-au spart unele echipamente.
Poliţia locală a dezminţit aceste incidente. „Este imposibil ca poliţia noastră să utilizeze serviciile unor persoane pentru a-i bate pe jurnalişti”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt, care s-a prezentat sub numele de Gao. „Jurnaliştii sunt liberi să meargă să realizeze interviuri” cu Chen Guangcheng, a precizat ea.