„Guvernul prezintă condoleanţe poporului Coreei de Nord”, a declarat ministrul sud-coreean al Reunificării, Yu Woo-Ik.
„Nu trimitem nici o delegaţie guvernamentală, dar familiile fostului preşedinte Kim Dae-Jung şi fostului preşedinte al grupului Hyundai Chung Mong-Hun vor fi autorizate să meargă în Nord” pentru funeralii, a precizat el.
Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist.
Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui „infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace”, în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale.
Cele două Corei sunt din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953).
Relaţiile deja precare dintre cele două Corei s-au deteriorat în martie 2010, când Seulul a acuzat Phenianul că a atacat cu torpile o corvetă militară, omorând 46 de marinari.
Phenianul a dezminţit întotdeauna că s-a aflat la originea acestui atac. Dar artileria nord-coreeană bombarda câteva luni mai târziu, în noiembrie, o insulă sud-coreeană din apropierea frontierei lor maritime comune, provocând moartea a patru persoane, între care doi civili.