De altfel, 70 la sută dintre persoanele interogate reclamă demisia lui Kan înainte de încheierea sesiunii parlamentare, la sfârşitul lui august, potrivit acestei anchete publicate de cotidianul Asahi (centru-stânga).
Kan, în vârstă de 64 de ani, foarte criticat pentru modul de gestionare a catastrofei din Tohoku (nord-est) şi criza nucleară de la Fukushima, este cel de-al cincilea premier în cinci ani, de la plecarea, în 2006, a lui Junichiro Koizumi, care s-a menţinut în acest post peste cinci ani.
Numit în urmă cu aproape un an, şeful Guvernului este supus unor presiuni enorme din partea opoziţiei conservatoare, dar şi în cadrul propriei formaţiuni, Partidul Democrat din Japonia (PDJ), pentru a ceda locul altcuiva.
Rata sa de popularitate era de 22 la sută în ultimul sondaj de opinie publicat în iunie de Asahi.
Sondajul efectuat la acest sfârşit de săptămână arată că 31 dintre japonezi vor plecarea imediată a lui Kan, în timp ce 39 la sută cer demisia lui până la sfârşitul lui august, când se încheie actuala sesiune parlamentară.
Kan a declarat că nu va renunţa la putere decât după adoptarea a trei legi în Parlament, referitoare la o a doua extindere bugetară pentru reconstrucţie, la emiterea unor obligaţiuni de stat şi la utilizarea energiilor regenerabile.
De la accidentul de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, provocat de cutremurul şi tsunami din 11 martie, premierul a anunţat o schimbare de politică energetică în Japonia, orientată către energia solară şi eoliană, şi impunerea unor „teste de rezistenţă” pentru 54 de reactoare din arhipelag.
„Premierul Kan s-a distanţat recent de energia nucleară, dar acest lucru nu i-a adus mai multă popularitate”, a dezvăluit Asahi.
Rata de popularitate a precedentului premier de centru-stânga, Yukio Hatoyama, scăzuse la 17 la sută în perioada în care acesta şi-a dat demisia în iunie 2010, a amintit cotidianul.