„Eram 300, dar o sută, în special femei, nu au supravieţuit, iar bărbaţii au fost obligaţi să le arunce cadavrele în mare„, a povestit această femeie, a cărei identitate nu a fost dezvăluită.
Această mărturie prezintă contradicţii faţă de informaţiile oficiale furnizate anterior de Paza de coastă italiană, care a evocat 300 de supravieţuitori la bordul navei, găsită în derivă la 90 de mile de Lampedusa.
Comandantul căpităniei Lampedusa, Antonio Morana, a afirmat totuşi că „vedetele de salvare au văzut plutind pe mare, în zona operaţiunilor, haine, poate chiar şi cadavre”.
Nu a fost posibil să se efectueze verificări, deoarece „am fost obligaţi să plecăm pentru a transporta cât mai repede cei 300 de imigranţi care se află în condiţii de sănătate precare”, a adăugat el.
Martorul face parte dintr-un grup de patru femei şi un bărbat aduşi cu elicopterul pe insulă, de pe barcă, pentru a fi spitalizaţi de urgenţă, din cauza deshidratării şi şocului suferit.
Un cadavru a fost de asemenea descoperit la bordul navei de 20 de metri salvată joi după-amiază de Paza de coastă italiană, care a fost alertată de un remorcher cipriot.
Acesta din urmă a fost nevoit să se îndepărteze după ce mai mulţi pasageri au sărit în apă pentru a încerca să urce la bord. Remorcherul a aruncat atunci bărci de salvare în mare, pentru ua evita ca aceştia să se înece.
Potrivit agenţiei ANSA, Italia ar fi cerut unei nave a NATO aflate în zonă să intervină, dar această cerere a rămas fără răspuns. „Dacă s-a întâmplat aşa, ar fi vorba despre un caz foarte grav”, a comentat o sursă guvernamentală.
ANSA precizează că Roma ar fi adresat o cerere de clarificări comandamentului NATO de la Neapole.
Mii de persoane care fug din Libia, în majoritate muncitori imigranţi proveniţi din ţări africane, au ajuns în insula Lampedusa în ultimele luni, însă alte sute de imigranţi au murit înecaţi în încercarea de a ajunge pe teritoriul italian.