Bush predă marţi preşedinţia celei mai importante puteri mondiale lui Barack Obama, iar în acea zi "pe treptele Capitoliului va fi un bărbat a cărui istorie reflectă promisiunea permanentă făcută ţării".
"Acesta va fi un moment de speranţă şi mândrie pentru toată ţara noastră", a declarat preşedintele în exerciţiu, în ultimul discurs adresat compatrioţilor săi.
"Mă alătur tuturor cetăţenilor americani pentru a transmite cele mai bune urări preşedintelui ales, Barack Obama, soţiei sale Michelle şi celor două minunate fiice ale acestora", a precizat Bush.
George W. Bush a salutat în repetate rânduri caracterul "istoric" al numirii, pentru prima dată în istorie, a unui cetăţean de culoare în funcţia supremă.
Cu ocazia ultimului mesaj solemn adresat americanilor, Bush a lăudat "vitalitatea democraţiei americane", dar şi tăria de caracter a cetăţenilor americani în momente dificile. El a prezentat de asemenea bilanţul său, deşi administraţia sa a menţionat că nu mai este cazul pentru susţinerea a opt ani de preşedinţie controversată, iar decizia de a judeca rămâne Istoriei".
Bush, care a avut ultima sa apariţie publică semnificativă înainte de marţi, a făcut de asemenea câteva recomandări.
"Am avut parte de obstacole, la fel ca toţi cei care au deţinut înaintea mea această funcţie. Sunt lucruri pe care le-aş aborda diferit dacă aş avea posibilitatea", a explicat el. Bush a reiterat cum atentatele de la 11 septembrie 2001 au schimbat mandatul său.
El a considerat drept "legitimă dezbaterea multora din deciziile" pe care le-a luat în lupta împotriva terorismului. "Nu există însă multe dezbateri despre rezultatele obţinute. Statele Unite au asistat la o perioadă de şapte ani fără alte atentate teroriste pe teritoriul său", a subliniat el.
El a plasat războiul din Irak, una din marile controverse ale preşedinţiei sale, sub semnul acestei lupte împotriva terorismului, nefolosind deloc titulatura contestată de "război mondial împotriva terorismului". Bush a spus că Irakul şi Afganistanul sunt în prezent democraţii.
Bush a evidenţiat ceea ce consideră ca fiind cele mai mari reuşite ale preşedinţiei sale, alături de apărarea ţării: reforma din sistemul educaţional sau măsurile din domeniul asigurărilor de sănătate.
Administraţia sa a luată măsuri "hotărâte" pentru a face faţă uneia dintre cele mai acute recesiuni din ultima perioadă.
"Chiar dacă este o perioadă dificilă, privim asupra orizontului larg ce va apărea. Am încredere în perspectiva pe care o oferă America deoarece cunosc caracterul americanilor", a adăugat el, menţionând că "optimismul" acestui discurs este mult mai sumbru decât cel al predecesorului său, Bill Clinton.