- Home
- Externe
- (10.02.2023, 16:03)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cactuşii înlocuiesc zăpada de pe versanţii munţilor elveţieni din cauza încălzirii globale
- Locuitorii din cantonul elveţian Valais sunt obişnuiţi să-şi vadă versanţii munţilor acoperiţi de zăpadă iarna şi de flori de edelweiss vara.
- Însă, pe măsură ce încălzirea globală se intensifică, ei găsesc din ce în ce mai des o specie invazivă care colonizează versanţii: cactuşii.
- Speciile invazive care proliferează în Valais afectează rezervaţiile naturale şi reprezintă o ameninţare pentru biodiversitate.
Urmărește
2940 afișări
Sursa foto: Twitter
Autorităţile spun că speciile de cactuşi aparţinând genului Opuntia, sau fagi cu ţepi, se înmulţesc în unele zone din Valais, invadând rezervaţiile naturale şi reprezentând o ameninţare la adresa biodiversităţii.
„Iubitoare a climatului uscat şi cald, această plantă invazivă şi alogenă nu este binevenită în perimetrul de preerii şi păşuni uscate de importanţă naţională", a declarat municipalitatea din Fully, în valea Rhone, într-un comunicat de presă care anunţă campania de dezrădăcinare la sfârşitul anului 2022.
Speciile de Opuntia şi cactuşi similari au proliferat şi în unele dintre dealurile din jurul capitalei Valais, în Sion, unde estimările sugerează că plantele de Opuntia reprezintă acum 23-30% din acoperirea vegetaţiei joase. Prezenţa lor a fost semnalată şi în regiunile alpine învecinate, inclusiv în Ticino şi Grisons din Elveţia, precum şi în Valea Aosta şi Valtellina din Italia, potrivit The Guardian.
„În unele părţi din Valais, estimăm că cactuşii pot ocupa o treime din suprafaţa disponibilă", spune Yann Triponez, un biolog care lucrează în cadrul serviciului de protecţie a naturii din cantonul Valais. El spune că Opuntia este prezentă în Valais cel puţin de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când a fost importată din America de Nord.
Dar autorităţile cred că o climă mai caldă în Alpi, care permite perioade de vegetaţie mai lungi, şi diminuarea stratului de zăpadă ar putea crea condiţiile ideale pentru răspândirea lor.
„Aceste specii suportă -10C sau -15C fără nicio problemă", spune Peter Oliver Baumgartner, un profesor de geologie pensionar cu un interes secundar de lungă durată pentru botanică, care a fost însărcinat de către canton să studieze şi să scrie un raport despre aceste plante. „Dar ele vor să fie într-un loc uscat şi nu le place să fie acoperite de zăpadă".
Zăpada este din ce în ce mai rară la altitudini mai mici, chiar şi în Alpi. Potrivit Meteo Swiss, numărul de zile cu zăpadă sub 800 de metri altitudine în Elveţia s-a înjumătăţit din 1970. Un studiu recent publicat în Nature Climate Change a afirmat că zăpada acoperă Alpii cu aproximativ o lună mai puţin decât media istorică şi a numit situaţia "fără precedent în ultimele şase secole".
Temperaturile din toată zona au crescut de două ori mai repede decât media globală, iar temperaturile medii din Elveţia sunt deja cu 2,4C mai ridicate decât mediile din 1871-1900. „Dacă vă uitaţi la rapoartele privind schimbările climatice", spune Baumgartner, „curbele pentru Elveţia sunt aproape la fel de abrupte ca cele pentru Arctica".
Nouă specii s-au răspândit pe pantele însorite, orientate spre sud, aflate sub 700 de metri altitudine, unde concurează cu specii endemice şi uneori ameninţate. „Valais este unul dintre punctele fierbinţi ale biodiversităţii din Elveţia", spune Triponez. „Avem aproximativ 3.000 de specii de plante în Elveţia, iar aproximativ 2.200 se află în Valais".
El spune că autorităţile sunt îngrijorate de răspândirea cactuşilor în rezervaţiile naturale şi în zonele protejate. „Când ai aceşti cactuşi, nu mai creşte nimic altceva", spune Triponez. „Fiecare plăcuţă acoperă solul şi împiedică alte plante să crească prin el”.
Baumgartner spune că doar patru dintre cele nouă specii de Opuntia din Valais reprezintă o ameninţare pentru ecosistemele locale, în special în zonele cu soluri acide sau neutre, care reprezintă o treime din pantele orientate spre sud ale văii.
Datele cantitative privind răspândirea lor sunt incomplete, deoarece raportul lui Baumgartner, care nu a fost încă publicat, este prima încercare recentă de a estima prezenţa acestor plante în regiune. Dar Baumgartner spune că există numeroase dovezi ale proliferării lor în mai multe zone pe care le-a vizitat.
Campania de dezrădăcinare va fi reluată în următoarele săptămâni în Fully, iar Triponez spune că autorităţile au lansat, de asemenea, o campanie de conştientizare pentru a informa rezidenţii, care uneori plantează cactuşii, şi turiştii cu privire la această ameninţare.
Împiedicarea proliferării Opuntia nu va fi o sarcină uşoară. Plantele se reproduc cu uşurinţă, crescând din nou chiar şi atunci când sunt tăiate, călcate de drumeţi sau lăsate la uscat timp de luni de zile, şi se refac rapid după ce sunt dezrădăcinate.
În urmă cu un deceniu, campaniile de eradicare au eşuat în Sion. La Fully, când speciile au fost dezrădăcinate anul trecut, plantele au fost îngrămădite într-o pădure, unde autorităţile au crezut că umbra şi umiditatea le vor face să putrezească şi să se composteze. Dar când Baumgartner a vizitat grămada, tampoanele din vârf păreau să prospere. În acelaşi timp, cactuşii cresc din nou în majoritatea locurilor din care au fost dezrădăcinaţi, ceea ce îi face pe biologii precum Baumgartner să se îndoiască că cactuşii pot fi eradicaţi.
„Îi putem limita", spune el. „Dar nu cred că putem scăpa de ei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe