Într-o declaraţie făcută duminică seara, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) s-a declarat „consternat” de aceste decese.
„Trupurile lor au fost identificate astăzi şi au fost recuperate pentru a fi înmormântate cu demnitate. Aceşti angajaţi şi voluntari şi-au riscat propriile vieţi pentru a-i ajuta pe alţii,” a transmis CICR.
PRCS a anunţat că a mai recuperat şi trupurile a şase membri ai serviciului de apărare civilă şi ale unui angajat al ONU din aceeaşi zonă. Organizaţia a afirmat că forţele israeliene i-au vizat pe aceşti lucrători. Declaraţiile Crucii Roşii nu au indicat însă responsabilităţi directe pentru atac.
Armata israeliană nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a precizat că un membru al echipei PRCS, formată din nouă persoane, este încă dispărut. Grupul a fost dat dispărut pe 23 martie.
Potrivit IFRC, acesta este cel mai grav atac asupra lucrătorilor Crucii Roşii şi Semilunii Roşii din 2017 până în prezent.
„Sunt profund îndurerat. Aceşti lucrători ambulanţieri dedicaţi interveneau pentru a ajuta persoane rănite. Erau umanitari,” a declarat secretarul general al IFRC, Jagan Chapagain.
„Purtau însemne care ar fi trebuit să-i protejeze; ambulanţele lor erau clar marcate,” a adăugat el.
Conform datelor ONU, cel puţin 1.060 de cadre medicale au fost ucise în cele 18 luni de la declanşarea ofensivei Israelului în Gaza, după atacul comis de luptătorii Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie 2023.
Organizaţia internaţională a decis să reducă o treime din personalul său internaţional aflat în Gaza, din motive legate de siguranţă.