Călătoria spre Lună a „Hakuto M-1”, sonda robotică japoneză

Nava spaţială Hakuto-R călătoreşte prin spaţiu, înainte de a ajunge pe Lună în aprilie, iar acum se află la 1,3 milioane de km de planeta noastră.

Urmărește
425 afișări
Imaginea articolului Călătoria spre Lună a „Hakuto M-1”, sonda robotică japoneză

Nava spaţială se află la 1,3 milioane de km de planeta noastră, dar nu va fi încă distanţa maximă, care va fi de 1,4. milioane de km pe 20 ianuarie.

Japonia a fost a treia naţiune din lume care şi-a trimis propriul satelit, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. În martie 1990, a trimis nava spaţială Hiten pe suprafaţa lunară. De fapt, sonda s-a prăbuşit (nu există nicio certitudine cu privire la succesul aterizării): adevărul este că Hiten a fost „fizic” al treilea obiect creat de om care a atins suprafaţa lunară.

Şi acum este urmărit un record: aterizarea pe Lună a unei sonde realizată de persoane private. Nava spaţială face parte dintr-un program numit „Hakuto”, care poartă numele mitologiei japoneze.

Călătoria lui M1 va dura aproximativ 5 luni, urmând o traiectorie care va permite aterizatorului să economisească combustibil. Şi este implicată şi Agenţia Spaţială Europeană, care oferă suport pentru a comunica cu aterizatorul pe toată durata misiunii.

Aterizarea pe lună a misiunii M1 ar putea deveni în curând prima administrată şi finanţată de o companie privată, împreună cu Emiratele Arabe Unite, întrucât micul rover numit Rashid, care se află la bordul landerului japonez, este construcţia acestora. Obiectivul agenţiilor spaţiale şi al oamenilor de ştiinţă, în vederea viitoarelor aterizări lunare tot cu astronauţi, sunt regiunile apropiate de poli, întrucât tocmai din aceste zone se confirmă de ceva vreme prezenţa gheţii în subsol.

Cu picioarele de aterizare desfăşurate, aterizatorul M-1 Hakuto atinge o înălţime de 2,3 metri, cu o masă goală de 340 kg. Când este complet încărcat, se estimează că masa acestuia ajunge la aproximativ o tonă. Pentru diferitele manevre pe orbită şi aterizarea ulterioară pe Lună, Hakuto-R va folosi sistemul său de propulsie creat de European ArianeGroup.

Roverul Rashid este un mic concentrat de tehnologie avansată care cântăreşte aproximativ 10 kg. Sarcina lui va fi să studieze terenul lunar prin două camere de înaltă rezoluţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici