- Home
- Externe
- LONDRA, (08.02.2017, 22:34)
- Mihai Draghici
Camera Comunelor aprobă planul Marii Britanii de a declanşa negocierile cu UE pe tema Brexit / O clauză privind protejarea cetăţenilor UE, respinsă
Camera Comunelor a aprobat, miercuri seară, planul detaliat al Guvernului Theresa May de a declanşa, probabil în martie, procedura de scoatere a ţării din Uniunea Europeană şi mandatul de negociere a condiţiilor Brexit.
Urmărește
5589 afișări
Parlamentul Marii Britanii aprobă planul Guvernului de a declanşa negocierile cu UE pe tema Brexit (Imagine: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)
UPADTE Parlamentul de la Londra respinge o clauză de protejare,după Brexit,a cetăţenilor UE din Marea Britanie
Un amendament care prevedea obligativitatea acordării dreptului de rezidenţă permanentă, după Brexit, tuturor cetăţenilor UE care se află în Marea Britanie a fost respins miercuri seară.
Amendamentul, care prevedea obligativitatea ca Guvernul să ofere tuturor cetăţenilor statelor Uniunii Europene drept de rezidenţă permanentă după Brexit, a fost respins cu 332 voturi la 290, relatează cotidianul The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
În cursul dezbaterii parlamentare de miercuri, înaintea votului, ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, oferise asigurări privind protejarea cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie.
Situaţia definitivă a cetăţenilor statelor membre UE aflaţi în Marea Britanie va fi stabilită probabil în cursul negocierilor care vor urma între Bruxelles şi Londra.
Parlamentul Marii Britanii aprobă planul Guvernului de a declanşa negocierile cu UE pe tema Brexit
Planul prezentat de premierul conservator Theresa May pentru declanşarea procedurii Brexit prin activarea clauzei prevăzute în Articolul 50 al Tratatului Lisabona a fost aprobat cu 494 de voturi pentru şi 122 împotrivă, relatează cotidianul The Telegraph.
În urmă cu exact o săptămână, Parlamentul britanic acordase, în primă lectură, votul general privind posibilitatea implementării planului de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Mandatul detaliat şi definitivat prin care Guvernul Theresa May va negocia cu Uniunea Europeană a fost aprobat miercuri seară. Un vot similar urmează să aibă loc în Camera Lorzilor.
De acum înainte, Parlamentul britanic se va concentra pe modalităţile de reinstituire a legislaţiei actualizate pe care Marea Britanie o avea independent de codul legal al Uniunii Europene.
Premierul Theresa May a semnalat că ar putea declanşa în martie procedura de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Negocierile vor dura cel mult doi ani de la invocarea clauzei de ieşire din UE prin activarea Articolului 50 al Tratatului Lisabona.
Proiectul de lege trimis de Guvern spre aprobare Parlamentului are următorul conţinut:
"Lege care va conferi premierului prerogativa de a transmite, în virtutea Articolului 50 (2) al Tratatului UE, intenţia Marii Britanii de a se retrage din UE.
(1) Premierul poate notifica, în virtutea Articolului 50(2) al Tratatului Uniunii Europene, intenţia retragerii din UE;
(2) Această secţiune are efect indiferent de prevederile Tratatului privind aderarea la Comunitatea Europeană din 1972 şi oricărei alte legi".
Dezbaterea parlamentară de miercuri seară a fost una tensionată. Un deputat din Partidul Laburist, Clive Lewis, a demisionat din formaţiunea de opoziţie argumentând că nu poate vota în favoarea Brexit. În total, 50 de parlamentari laburişti s-au pronunţat contra Brexit.
Un amendament care prevedea obligativitatea acordării dreptului de rezidenţă permanentă, după Brexit, tuturor cetăţenilor UE care se află în Marea Britanie a fost respins miercuri seară.
Guvernul Theresa May va prezenta Parlamentului o singură formă a acordului cu Uniunea Europeană pe tema Brexit, iar, în cazul respingerii proiectului, Marea Britanie va reveni la normele generale prevăzute de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), a avertizat marţi secretarul de stat David Jones. Practic, David Jones, secretar de stat pentru Brexit, a transmis Parlamentului că fie va accepta acordul de părăsire a Uniunii Europene în forma negociată de Guvern, fie va fi o ieşire din Blocul comunitar fără niciun acord. "Va avea loc un vot semnificativ - votul va fi ori pentru acordul pe care Guvernul îl va fi obţinut, ori, sincer, nu va exista niciun acord. Acestea vor fi opţiunile Parlamentului", a declarat David Jones.
"Premierul Theresa May a transmis clar că, în cazul în care nu vom obţine un acord cu UE, vom reveni la alte aranjamente", a adăugat David Jones, referindu-se la reglementările generale prevăzute de tratatele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Premierul Theresa May a îndemnat luni seară Parlamentul britanic să nu încerce să modifice prea mult termenii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Citeşte şi: Italia vrea să utilizeze extracomunitarii în servicii publice şi să accelereze expulzările
Citeşte şi: Autorităţile din SUA le-ar putea cere unora dintre imigranţi parolele conturilor de socializare
Citeşte şi: Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, găsit vinovat de delapidare, a fost eliminat din cursa pentru prezidenţiale
Citeşte şi: Pentagonul vrea să închirieze spaţiu în Turnul Trump, deţinut de familia preşedintelui SUA
Citeşte şi: Ministerul Justiţiei din Siria: Raportul Amnesty despre politica de exterminare este "complet fals"
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe