Camera Deputaţilor din Italia aprobă un proiect de lege denunţat ca favorabil lui Silvio Berlusconi

Camera Deputaţilor din Italia a aprobat, miercuri, unui proiect de lege care scurtează termenele de prescriere judiciară, denunţat la Roma de sute de manifestanţi pentru că ar viza să îl ajute pe Silvio Berlusconi să evite o condamnare într-un proces pentru coruperea martorilor, relatează AFP.

Urmărește
10 afișări

Proiectul a fost aprobat de 314 deputaţi din cadrul majorităţii premierului, iar 296 au votat împotrivă. Pentru a fi validat, textul trebuie să fie adoptat şi în Senat, unde Berlusconi dispune de o majoritate şi mai confortabilă decât în Camera Deputaţilor.

Înaintea votului, aproximativ 200 de victime sau apropiaţi ai victimelor cutremurului de la L'Aquila, din 6 aprilie 2009, în care au murit 308 persoane, ai accidentului de tren de la Viareggio, din 29 iunie 2009, în care au murit 29 de persoane, şi ai falimentului Parmalat, au manifestat împotriva acestei legi, temându-se că va împiedica finalizarea procedurilor în curs.

"Mi-am pierdut ambii părinţi în accidentul de la Viareggio (centru)", a declarat Luca Bonuccelli, în vârstă de 35 de ani. "Dacă această lege trece, este ca şi cum ar fi ucişi a doua oară, pentru că nu voi mai obţine niciodată dreptate. Sunt foarte furios şi îl urăsc foarte mult pe Berlusconi", a continuat el.

"Vagoanele au fost fabricate de o societate străină, şinele de alta şi este, deci, nevoie de timp ca procesele noastre să se finalizeze", a explicat el.

"Procesele noastre pun în joc aspecte foate complexe, durând mulţi ani", a declarat Silvano Ticiatto, în vârstă de 69 de ani, părintele unei victime a accidentului de la Viareggio.

"Asasinaţi în Casa Studenţilor, la 6 aprilie 2009", se putea citi pe o pancartă în memoria victimelor cutremurului de la L'Aquila. Prăbuşirea acestei clădiri, construită cu ciment de calitate inferioară, s-a soldat cu numeroase victime.

Potrivit proiectului de lege, o acţiune judiciară va fi considerată prescrisă, dacă, la trei ani de la data lansării acţiunii penale de către Parchet, nu se pronunţă o hotărâre în prima instanţă.

Această reformă vizează doar procesele pentru infracţiuni pedepsite cu mai puţin de zece de ani de închisoare. În plus, pentru inculpaţii fără cazier judiciar, cum este cazul lui Berlusconi, termenul de prescriere va fi egal cu pedeapsa maximă riscată plus o şesime, în loc de pedeapsa maximă plus un sfert, termenul prevăzut în prezent.

După votul final al Senatului, noua lege va reduce cu opt luni procesul Mills, în care Berlusconi este acuzat de coruperea unui martor. Cazul se va încheia astfel în această vară, şi nu în ianuarie 2012.

Opoziţia s-a mobilizat împotriva acestui proiect de lege, în special Italia Valorilor (IDV), partidul fostului judecător anticorupţie Antonio Di Pietro.

"Această lege este o ruşine, o lege care să-i permită lui Berlusconi să evite un proces", a declarat liderul grupului IDV din Senat, Felice Belisario.

Dar Guvernul s-a apărat afirmând că, spre exemplu, pentru tragedia de la Viareggio, procedura va fi prescrisă abia în 2032 şi adăugând că doar 0,2 la sută dintre procese sunt vizate de această lege.

Acesta este, însă, un argument paradoxal, având în vedere că, oficial, obiectivul acestei legi este să evite aglomerarea activităţii tribunalelor italiene, ale căror termene excesive au fost denunţate de mai multe ori de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici