Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie pentru sprijinirea Tibetului

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat miercuri o rezoluţie de sprijinire a Tibetului, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a răscoalei împotriva dominaţiei chineze, în urma căreia Dalai Lama a fost nevoit să se exileze.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie pentru sprijinirea Tibetului

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezoluţia a fost adoptată cu 422 de voturi pentru şi unul împotrivă.

Textul legislativ introdus de reprezentantul Rush Holt în camera inferioară cere "recunoaşterea deznădejdii poporului tibetan cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a fugii lui Dalai Lama şi face apel la un efort multilateral susţinut pentru găsirea unei soluţii durabile şi paşnice la problema Tibetului".

Nici un text similar nu era prevăzut miercuri în Senat.

Beijingul ceruse marţi Congresului american să-şi retragă proiectul de rezoluţie. "Ne manifestăm îngrijorarea profundă faţă de acest subiect, rezoluţia Congresului american propusă de câţiva reprezentanţi antichinezi este împotriva istoriei şi realităţii Tibetului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Ma Zhaoxu.

Rezoluţia "recunoaşte poporul tibetan pentru perseverenţa sa faţă de provocări şi de adversitate". Aceasta cere "Guvernului Republicii populare chineze să dea curs iniţiativelor lui Dalai Lama în vederea găsirii unei soluţii durabile la problema tibetană."

"Această rezoluţie cere oprirea imediată a represiunii şi a violenţelor împotriva poporului tibetan", a declarat miercuri Holt, în faţa colegilor săi din Camera Reprezentanţilor.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a luat cuvântul ulterior şi a afirmat, citându-l pe Dalai Lama, că "viaţa pentru tibetani, sub reprimarea regimului chinez, este iadul pe pământ".

Liderul spiritual al tibetanilor, în vârstă de 73 de ani, trăieşte în exil în India din 1959, de la reprimarea revoltei împotriva dominaţiei chineze asupra Tibetului, care fusese ocupat cu nouă ani înainte de către Beijing.

China îl acuză pe Dalai Lama de separatism, dar liderul tibetan a respins aceste acuzaţii, pronunţându-se numai pentru respectarea identităţii culturale a Tibetului şi a drepturilor omului în acestă regiune din cadrul Chinei.

Citeşte şi:

Dalai Lama: China a transformat Tibetul într-un "iad pe pământ"

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici