Camera Reprezentanţilor a aprobat planul de relansare a economiei americane

Camera Reprezentanţilor a aprobat miercuri planul de relansare a economiei americane, în valoare de 819 miliarde de dolari, care va trebui aprobat şi de Senat.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor a aprobat planul de relansare a economiei americane

Camera Reprezentanţilor a aprobat planul de relansare a economiei americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Camera inferioară a Legislativului american a votat acest text care viza crearea sau salvarea a trei până la patru milioane de locuri de muncă, cu 244 de voturi pentru şi 188 împotrivă.

Valoarea iniţială a planului prezentat de democraţi a fost de 825 de miliarde de dolari, dar biroul pentru Buget din Congres (CBO) a apreciat în final costul total al proiectului la 816 miliarde, iar un amendament de trei miliarde a fost adăugat miercuri pentru finanţarea proiectelor din transporturile publice.

Preşedintele Barack Obama sprijină activ acest "Plan de relansare şi reinvestiţie americană în 2009", elaborat de democraţii din cadrul Congresului în colaborare cu echipa economică a Casei Albe.

Aprobarea planului de Camera Reprezentanţilor, unde democraţii şi-au consolidat majoritatea în urma alegerilor de la 4 noiembrie, era de aşteptat.

Cu puţin timp înainte de acest vot, un proiect de plan de relansare propus de republicani a fost respins cu 266 de voturi împotrivă faţă de 170 pentru. Republicanii doresc o mai mare relaxare fiscală.

Obama a oferit un ultim impuls în vederea adoptării planului reunind miercuri la Casa Albă circa 12 patroni ai marilor companii, reafirmând urgenţa situaţiei şi încercând să îi convingă pe republicani de validitatea planului.

Dar nici un republican nu a votat în favoarea acestuia. De asemenea, 11 democraţi au votat împotriva acestui plan.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat că democraţii nu vor face nici un "compromis" cu republicanii în privinţa planului de relansare economică.

După votul Camerei, Senatul se va pronunţa asupra acestei chestiuni, dar nu mai devreme de săptămâna viitoare, potrivit unei surse apropiate democraţilor.

Camera superioară are propria versiune a textului, analizată de mai multe comisii senatoriale.

Cele două camere vor trebui să ajungă ulterior la un compromis asupra textului.

Liderii democraţi s-au angajat să trimită textul final la Casa Albă pentru a fi promulgat înaintea vacanţei parlamentare, care începe la mijlocul lui februarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici