Camerele video ar putea înlocui forţele de menţinere a păcii în strâmtoarea strategică de la Marea Roşie

Camerele controlate de la distanţă vor prelua responsabilitatea forţelor de menţinere a păcii conduse de SUA pentru a asigura că transportul maritim internaţional păstrează libertatea de acces în Golful Aqaba, a cărui coastă este împărţită de Israel şi trei naţiuni arabe, au declarat oficialii.

Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului Camerele video ar putea înlocui forţele de menţinere a păcii în strâmtoarea strategică de la Marea Roşie

Camerele video vor înlocui forţele de menţinere a păcii în strâmtoarea strategică de la Marea Roşie

Insula Tiran, care se află în strâmtoarea cu acelaşi nume de la gura de vărsare a golfului, a fost cedată Arabiei Saudite de la Egipt, împreună cu insula vecină Sanafir, în 2017.
 
În timpul unei vizite în Israel şi Arabia Saudită săptămâna trecută, preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat că micul contingent de Forţe Multinaţionale şi Observatori (MFO) de pe Tiran va pleca.
 
MFO monitorizează un acord de pace încheiat în 1979 între Egipt şi Israel, mediat de SUA, care a desfăşurat forţe de menţinere a păcii în Sinaiul demilitarizat şi, pentru a asigura libera circulaţie în şi din Golful Aqaba, pe vârful Tiran.
 
Strâmtoarea Tiran are o istorie zbuciumată. Egiptul a blocat-o în mai 1967, printre factorii care au declanşat războiul cu Israelul din luna următoare. Ţările au purtat un alt război în Sinai în 1973, potrivit Reuters.
 
Orice redistribuire a MFO de pe insulă necesită acordul Egiptului, al SUA şi al Israelului. Niciuna dintre aceste ţări, nici MFO, nu a discutat public când va pleca contingentul şi nici ce ar putea urma.
 
Dar un oficial din partea uneia dintre aceste ţări a declarat pentru Reuters: „Forţele de menţinere a păcii vor fi înlocuite de un sistem bazat pe camere de luat vederi".
 
Doi oficiali dintr-o altă ţară au declarat că aceste camere care au fost deja instalate la o bază MFO din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, la 4 km peste Strâmtoarea Tiran de insulele aflate acum sub control saudit, vor fi modernizate pentru această sarcină.
 
O sursă diplomatică care a vizitat Tiran a declarat că MFO are camere de luat vederi şi acolo. În cazul în care astfel de camere vor fi păstrate şi operate, ar putea implica o coordonare de securitate între Israel şi Arabia Saudită, care nu au legături oficiale.
 
O persoană de la Washington, familiarizată cu această chestiune, a declarat că acordul prevedea plasarea camerelor în facilităţile existente ale contingentului, lăsând deschisă posibilitatea ca atât Sharm el-Sheikh, cât şi Tiran să fie amplasate.
 
„A fost important pentru Israel ca, în cadrul acestui proces, să nu se compromită angajamentul pe care Israelul l-a primit din partea Egiptului, odată cu acordul de pace, cel mai important în ceea ce priveşte libertatea de navigaţie", a declarat Michael Herzog, ambasadorul israelian în Statele Unite.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici