Campania Germaniei pentru descurajarea imigranţilor din Balcani pare să nu aibă rezultate - VIDEO

Campania Ministerului german de Interne vizând descurajarea imigranţilor provenind din Balcanii de Vest pare să aibă rezultate scăzute, potrivit unor experţi citaţi de site-ul publicaţiei Deutsche Welle.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului Campania Germaniei pentru descurajarea imigranţilor din Balcani pare să nu aibă rezultate - VIDEO

Campania Germaniei pentru descurajarea imigranţilor din Balcani pare să nu aibă rezultate - VIDEO (Imagine: AP/Mediafax Foto)

În această lună, Germania a investit în campanii de publicitate difuzate în media tradiţională şi în spaţiul online pentru a-i descuraja pe imigranţii din statele din zona Balcanilor de Vest să caute azil în ţară. Un film de campanie de patru minute produs de Oficiului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF) arată cum imigranţii sunt înregistraţi de poliţia naţională, conduşi spre un aeroport şi trimişi înapoi în ţările de origine.

"Nu vă distrugeţi pe voi şi pe familiile voastre financiar şi economic. Cererile pentru azil formulate de oamenii care provin din ţările din Balcanii de Vest au primit un răspuns pozitiv în doar o mică parte din cazuri", se aude o voce narativă în filmul de campanie. Naratorul explică apoi că cei deportaţi nu vor avea voie să circule în spaţiul Schengen şi vor fi nevoiţi să achite costurile de deportare.

Oficialii spun că Guvernul ar trebui să poată decide cine intră în ţară şi să îi excludă în mod automat pe imigranţii din "ţările de origine sigură", în special din zona Balcanilor, de unde imigranţii vin de secole în statul german.

"Ideea extinderii conceptului de ţară de origine sigură la ţările din vestul Balcanilor nu trebuie să fie un tabu", a spus la începutul acestei luni, ministrul Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier. "Putem să menţinem această dorinţă a cetăţenilor germani să găzduiască oamenii nevoiaşi, numai dacă lucrăm, de asemenea, la depunerea unor eforturi credibile care să grăbească procedurile şi care să ofere informaţii clare pentru cei care nu au şanse să primească azil", a adăugat el.

Experţii privind migraţia spun că această campanie germană de informare nu îi va descuraja pe mulţi care sunt motivaţi de realităţi economice dure. "Aceste filmuleţe şi tactici menite să sperie vor avea un efect foarte mic", a declarat pentru Deutsche Welle, Olsi Vullnetari, un expert privind migraţia albaneză.

"Germania este centrul de putere economică al Europei, ceea ce oamenii din Balcani ştiu fără îndoială, şi atât timp cât circumstanţele materiale nu se schimbă, ei vor căuta oportunităţi în cât mai multe locuri, indiferent de mesajele pe care Germania întenţionează să le difuzeze", a declarat pentru Deutsche Welle, Michael Flynn, director executiv al Institutului elveţian Global Detention Project.

Efortul are corespondent într-o campanie a Guvernului danez, prin intermediul căreia s-a încercat convingerea "imigranţilor economici" că nu sunt bineveniţi. Uniunea Europeană se confruntă cu un flux fără precedent de imigranţi, mulţi dintre aceştia fugind de conflictul din Siria şi din alte regiuni şi ajungând în UE prin Grecia şi Ungaria.

Potrivit calculelor Guvernului, Germania este pe cale să primească 800.000 de imigranţi în acest an. BAMF a informat că peste 76.000 de oameni din Albania şi din fosta Iugoslavie au solicitat azil în Germania în prima jumătate a anului 2015 - peste dublul numărului de 34.428 de cereri din partea sirienilor, care fug din calea războiului civil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici