Campania pentru alegerile parlamentare din Venezuela a început

Campania pentru alegerile parlamentare din Venezuela a fost lansată miercuri, preşedintele Hugo Chavez aflându-se în prima linie, hotărât să păstreze majoritatea zdrobitoare pe care o deţine în Parlament, în pofida unei popularităţi în scădere.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Campania pentru alegerile parlamentare din Venezuela a început

Campania pentru alegerile parlamentare din Venezuela a început (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Venezuelenii vor vota la 26 septembrie pentru reînnoirea Adunării naţionale (Parlament monocameral), unde opoziţia este aproape inexistentă, după ce a boicotat scrutinul din 2005, o "eroare" pe care a anunţat că nu vrea să o repete.

"Popularitatea preşedintelui Chavez a scăzut puternic, în ultimul an, atingând 37 la sută la începutul acestei campanii pentru alegeri parlamentare, lucru care se traduce printr-o scădere a intenţiei de vot pentru putere, care se află la 32 de procente, faţă de cele 46 de procente ale opoziţiei", a declarat Alfredo Keller, directorul companiei care a efectuat sondajul.

Chavez a fost nevoit să se confrunte, în ultimele luni, cu o criză energetică, o rată a infracţionalităţii "galopantă" şi o diminuare a creşterii economice, combinată cu un nivel ridicat al inflaţiei, tot atâtea subiecte deosebit de nepopulare.

Potrivit Institutului de Sondaje Consultores 21, popularitatea preşedintelui se situează în jurul valorii de 37 de procente, după 11 ani la putere, un scor aflat departe de vârfurile istorice, ca cel de 71 de procente, în 2005, calculat anul trecut de societatea Datanalisis.

Acste date nu îl împiedică pe Chavez să se plaseze, din nou, în prima linie a campaniei Partidului Socialist Unit (PSUV), care se va confrunta cu o opoziţie cu siguranţă mult mai unită decât în anii precedenţi, dar care este, în continuare, slăbită.

"Se vorbeşte, deja, despre listele lui Chavez, iar Guvernul utilizează semnale care vizează o consolidare a poziţiei preşedintelui, în vederea conservării majorităţii parlamentare", a declarat Saul Cabrera, din cadrul Consultores 21.

În opinia lui Keller, "transformarea fiecăror alegeri în plebiscit" de Chavez este o acţiune politică necesară pentru putere, pentru că "preşedintele este unicul conducător (din tabăra sa) care se bucură de o popularitate reală, în pofida scăderilor înregistrate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici