Campanie în Irlanda, vizând 5.000 de români şi bulgari suspectaţi că muncesc ilegal

Ministrul irlandez al Întreprinderilor, Mary Coughlan, a ordonat desfăşurarea unei campanii care vizează 5.000 de români şi bulgari suspectaţi că muncesc ilegal în Irlanda, o listă cu 2.000 de companii fiind pregătită pentru verificări, relatează The Sunday Times, în ediţia electronică.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Campanie în Irlanda, vizând 5.000 de români şi bulgari suspectaţi că muncesc ilegal

Campanie în Irlanda, vizând 5.000 de români şi bulgari suspectaţi că muncesc ilegal (Imagine: Mediafax Foto)

Inspectorii Autorităţii naţionale pentru dreptul muncii (NERA) vor avea puterea de a verifica dacă firmele respectă legislaţia privind permisele de muncă. Cei care au angajat persoane fără permise valide de muncă pot fi amendaţi cu până la 250.000 de euro sau riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

Campania a fost dezvăluită în note pregătite pentru Dara Calleary, noul secretar de stat din Departamentul Întreprinderilor, Comerţului şi Muncii. România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană în 2007, dar Guvernul irlandez a decis că muncitorii din aceste ţări au nevoie de permise de muncă cel puţin până în 2011.

Ger Deering, directorul NERA, a declarat că 78 de inspectori sunt instruiţi şi vor fi autorizaţi de luna viitoare să implementeze legislaţia privind permisele de muncă. Agenţia are o listă cu 2.000 de companii suspectate că angajează ilegal români şi bulgari. Campania vine după un schimb de date între Fisc, Departamentul Afacerilor Sociale şi Familiale şi Departamentul lui Coughlan. Românii au primit doar 281 de permise de muncă din 2007, iar bulgarii 66, însă 22.414 români şi 1.915 bulgari au primit numere PPS (Serviciu Public Personal).

"Am fost rugaţi de minister să verificăm acest lucru", a declarat Deering. "Există o confuzie printre angajatori care cred că, dacă România şi Bulgaria sunt în UE, au dreptul să muncească aici dacă deţin un număr PPS. Nu este aşa. Ştim care sunt aceste companii şi nu este un singur domeniu. Au fost informate şi avertizate că personalul lor are nevoie de permise", a adăugat el.

Deering a precizat că peste 5.000 de români şi bulgari par să lucreze pentru 2.000 de companii fără a deţine permisele necesare. Departamentul a introdus recent noi reguli care fac mai dificil pentru muncitori din afara UE să obţină un permis de muncă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici