Campaniile împotriva romilor se răspândesc în Europa

Instituţiile europene pot face puţine lucruri împotriva unui guvern hotărât, iar campaniile împotriva romilor, similare celei din Franţa, se răspândesc în Europa, comentează Time, în pagina electronică de sâmbătă.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Campaniile împotriva romilor se răspândesc în Europa

Campaniile împotriva romilor se răspândesc în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UE nu are autoritatea de a interfera cu afacerile interne ale guvernelor naţionale, atâta timp cât acestea nu încalcă drepturi comunitare, comentează revista, referindu-se la "recentul program al Franţei de a trimite forţat în ţările de origine" romi români şi bulgari, care "a inspirat alte câteva ţări europene să ia măsuri similare".

Ofensiva franceză reaminteşte "pachetul de securitate" italian din 2008, care a avut ca rezultat desfiinţarea taberelor de romi şi expulzarea imigranţilor care nu au putut dovedi că au un loc de muncă stabil. În ultimii doi ani, Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca şi Belgia au luat măsuri împotriva romilor sau şi-au anunţat intenţia de a lua astfel de măsuri, adaugă Time.

Rob Kushen, director executiv al Centrului european pentru drepturile romilor, cu sediul la Budapesta, a afirmat că au existat întotdeauna prejudecăţi latente împotriva romilor, însă criza economică a accentuat sentimentele împotriva acestora.

"Când eşti în declin, este convenabil să acuzi pe cineva", spune el. "Europa este, pentru mulţi, un far al drepturilor omului, însă, din păcate pentru romi, acest ideal este un mit. Este o tragedie, iar lucrurile s-au agravat - violenţele, segregarea, abuzurile, evacuările şi distrugerea caselor lor s-au accelerat", afirmă Kushen.

Iar discriminarea împotriva romilor este cel mai vizibilă în Europa de Est, unde şi trăiesc cei mai mulţi dintre ei, afirmă Time.

La alegerile parlamentare din aprilie din Ungaria, partidul de extremă-dreapta Jobbik, care militează pentru instalarea romilor în tabere speciale, s-a clasat pe locul al treilea, cu aproape 17 la sută din voturi.

În Slovacia, un bărbat înarmat a ucis în august şase membri ai unei familii de romi, într-un atac care pare să fi avut motivaţie rasială. Iar guvernul ceh a prezentat abia anul trecut scuze pentru sterilizarea ilegală a femeilor rome, o practică despre care grupurile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că a fost utilizată până în 2003.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici