Prima pagină » Știri externe » Anders Behring Breivik a consumat substanţe ilicite înainte să comită atacurile, potrivit unui expert

Anders Behring Breivik a consumat substanţe ilicite înainte să comită atacurile, potrivit unui expert

Anders Behring Breivik, judecat pentru moartea a 77 de persoane pe 22 iulie 2011 în Norvegia, a consumat substanţe ilicite pentru ca să îşi dopeze capacităţile fizice şi mentale în acea zi, a explicat un expert legist joi.
Anders Behring Breivik a consumat substanţe ilicite înainte să comită atacurile, potrivit unui expert

Înainte de a comite atentatul cu bombă în Oslo şi de a deschide focul, ulterior, asupra a sute de tineri pe Insula Utoya, Breivik a ingerat un amestec de tip ECA (efedrină, cafeină şi aspirină), interzis în Norvegia şi în alte ţări, dar utilizat adesea de către culturişti, în special pentru a pierde în greutate.

„Era uşor sau moderat sub influenţa” anestecului, a declarat în şedinţa de la tribunalul din Oslo profesorul Joerg Moerland, de la Institutul norvegian pentru Sănătate Publică.

Breivik a declarat că a luat o doză de ECA cu „50% mai mare” decât doza normală autorizată în Uniunea Europeană, potrivit spuselor sale, cu doar câteva ore înainte de a comite atacurile.

Cu ajutorul acestui „stack” (amestec de substanţe a căror combinaţie le multiplică efectele), a explicat extremistul de dreapta, „creierul absoarbe mai mult oxigen, iar acest lucru conduce la o ameliorare a performanţelor fizice şi mentale”.

Potrivit profesorului Moerland, amestecul oferă o încredere sporită în sine şi creşte tendinţa de asumare de riscuri.

Însă efectul acestor substanţe a fost limitat, deoarece, în ceea ce priveşte cafeina, specialistul legist a comparat doza ingerată cu echivalentul „a patru până la şase ceşti mari de cafea de tărie medie”.

În lunile care au prcedat atacurile, extremistul, în vârstă de 33 de ani, a luat şi steroizi anabolizanţi cu scopul de a-şi creşte masa musculară.

„În opinia mea, nu a existat un efect suplimentar al steroizilor, dar nu pot să exclud că acest lucru ar fi putut contribui la (un anumit nivel de) agresivitate şi agitare”, a precizat Moerland.